Застосування реєстраторів розрахункових операцій: податківці Дніпра повідомили про новації

Завідувач сектору фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків  Сергій Пищик повідомив про позитивні новації та перспективи у зв’язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Зміна правил застосування РРО покликана захистити легальний бізнес від недобросовісної конкуренції, посилити дотримання прав покупців. Купуючи той чи інший товар, ми маємо бути впевнені, що він є цілком безпечний.

З 1 січня 2020 року платники податків під час здійснення розрахункових операцій зможуть протестувати безкоштовне програмне рішення для використання програмних реєстраторів розрахункових операцій. Свій продукт ДПС надаватиме і обслуговуватиме безкоштовно. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі на смартфон і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні.

З 19 квітня 2020 року платники зможуть використовувати програмні РРО. Використання РРО стає простішим, дешевшим, швидшим.

Програмний РРО передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет, онлайн передачу (отримання) даних до фіскального серверу контролюючого органу. За запитом користувача передбачено автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу або засобами програмного РРО.

Декілька слів про кешбек. З 1 жовтня 2020 року запроваджується механізм «кешбек». Це відшкодування покупцям/споживачам 100% вартості придбаних товарів, робіт чи послуг, у разі, якщо продавець видав нефіскальний чек. При продажу товару продавець зобов’язаний видати покупцеві чек. Це правило не змінюється і цей чек має біти фіскальним (створений переведеним у фіскальний режим роботи РРО або зареєстрований на фіскальному сервері ДПС – після запровадження програмних РРО).

Видача покупцю нефіскального чека за проданий товар залежно від обставин може розглядатися як не проведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи або проведення їх на неповну суму вартості таких проданих товарів. За діючими нині правилами  штраф за таке порушення, вчинене вперше, становить 1 грн. За кожне наступне порушення з боку того ж продавця – цей штраф становитиме вже 100% вартості проданих з порушенням товарів.

За новими правилами (з дня набрання чинності законом) і до 1 жовтня 2020 року штраф за таке порушення, допущене вперше, становитиме 10% вартості проданих з порушенням товарів, за кожне наступне – 50%.

З 1 жовтня 2020 року штрафи становитимуть 100% вартості проданих з порушенням товарів за перший випадок і 150% – за кожний наступний випадок, виявлений перевіркою в одного і того самого продавця.

Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через приватну частину Електронного кабінету. Тобто такий покупець фактично погоджується із тим, що податкова служба буде перевіряти не лише правомірність дій продавця по відношенню до нього, але в першу чергу – оцінювати достовірність документів, доданих до скарги. Це зводить ризики можливих маніпуляцій із їх підробкою чи навмисним викривленням до мінімуму.

Застосовувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо – податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документу.

Оскаржувати чек можна за умови загальної суми покупки понад 850 гривень.

 

Фото: з відкритих джерел