Застосування рішень ЄСПЛ в роботі судді: від практики до теорії

“Застосування практики Європейського суду з прав людини слідчим суддею місцевого загального суду під час здійснення судового контролю” – під такою назвою вийшла монографія судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктора філософії в області права, члена робочої групи Ради суддів України у Дніпропетровській області Ірини Шаповалової.

Монографія, яка написана в співавторстві з кандидатом юридичних наук, доцентом кафедри кримінального процесу Рогальською В.В. присвячена дослідженню питань застосування практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) слідчим суддею місцевого загального суду під час здійснення судового контролю, зокрема визначено сутність, стадії, функціональне призначення та напрями підвищення ефективності застосування практики ЄСПЛ слідчим суддею місцевого загального суду.

Проаналізовано та систематизовано правові позиції Європейського суду з прав людини, які доцільно застосовувати слідчому судді під час реалізації своїх повноважень, особливо під час вирішення питань, що найменш врегульовані в кримінальному процесуальному законодавстві України.

Також, у роботі викладено відповідні пропозиції спрямовані на вдосконалення та підвищення ефективності застосування слідчим суддею практики ЄСПЛ при здійсненні судового контролю у кримінальному провадженні.

Видання розраховано на науковців, викладачів, аспірантів (ад’юнктів),студентів (курсантів) юридичних факультетів, юридичних навчальних закладів, співробітників МВС, СБУ, прокуратури та суддів, а також правозахисників і усіх, хто цікавиться зазначеною проблематикою та прагне до поглибленого вивчення даного питання та кримінального процесу вцілому.

фото: з відкритих джерел