Житель Кам’янського отримав звання “Почесний донор України”

Житель Кам’янського, що на Дніпропетровщині, отримав звання “Почесний донор України”. Він здав 37 літрів крові. І на цьому Олександр Передистий не зупинився.

Такий титул минулоріч отримало десятеро кам’янчан. А від початку 2021-го станція крові прийняла щонайменше 300 охочих здати кров, повідомляє 34 канал.

Приходити на переливання Олександро почав ще у 2015-ому. Тоді чоловік випадково познайомився з бійцем із Іловайська, який втратив руку. Той розповів, що довго проходив реабілітацію та потребував допомоги. І це зворушило Олександра Павловича.

«Та зустріч мені не давала дня 3 спокою, і потім я подумав і вирішив, що найменше, що я можу зробити, — просто здавати кров. Я здав 75 разів, 37 літрів крові — і буду продовжувати це надалі», — каже Олександр Передистий.

Зараз чоловік — Почесний донор України. За останні 5 років він здавав плазму крові 75 разів.

Це рідка частина крові жовтого кольору, що на 90% складається з води і на 10% — із неорганічних і органічних речовин, зокрема білків, вуглеводів і солі. Її отримують через спеціальний апарат.

Донором плазми можуть стати люди від 18 до 60 років, вагою щонайменше 50 кілограмів. При цьому їхні показники температури, тиску і рівня гемоглобіну мають бути у нормі.

«Плазма вважається дуже ефективним компонентом для лікування. Цей компонент переливають хворим з опіками та шоком. При масивних крововтратах, в акушерській патології, найчастіше у пологових породіллям потрібна плазма», — говорить завідувачка центру плазмаферезу філії обласної станції переливання крові Наталя Муленко.

Тим, хто вирішив бути донором, — за три доби не можна приймати ліки, що містять аспірин і анальгетики. За 48 годин — пити алкогольні напої. Напередодні слід відмовитися від жирної, гострої, копченої їжі, молочних продуктів та яєць. У день здачі має бути легкий сніданок: каша на воді чи солодкий чай із печивом. Треба взяти із собою паспорт та ідентифікаційний код. За 2 години не палити цигарки. А за 5–10 хвилин — обов’язково випити солодкий чай.

Одна здача крові рятує декілька життів. А ще, додають лікарі, це зміцнює імунітет, оновлює організм і знижує ризик серцево-судинних захворювань у самих донорів.