Жителі Дніпра перетворюють місто на сміттєзвалище (Фото)

У Дніпрі створили реєстр стихійних звалищ. Зараз у списку близько 200 таких сміттєвих нагромаджень. Комунальники уже вивезли звідти понад 5500 тонн непотребу. Повідомляють у прес-службі міської ради.

Так, з Діївки на утилізацію відправили тисячу тонн сміття. На вулиці Юрія Кондратюка декілька днів два 10-тонних КамАЗи за зміну роблять по 6-8 виїздів на розташований неподалік полігон «Правобережний». Велика частина захаращеної території вже очищена від сміттєвих покладів, які накопичувалися десятиліттями. Але прибирати смітники в зонах зелених насаджень, особливо в балках, дуже важко – техніка дістатись туди не в змозі, тож комунальники вивозять те, що можуть дістати зверху.

«Більшість стихійних звалищ уже ліквідовано, а на тих, що залишилися, роботи завершуються. Але, на жаль, на місці вивезеного сміття з’являється нове, проблема повторюється знову і знову. Відходи безгосподарні, встановити їх власника може тільки поліція. Все, що ми можемо зробити, – прибирати», – розповідає начальниця відділу поводження з відходами департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Анна Демиденко.

Екологи зазначають, що у виникненні стихійних звалищ винні не лише місцеві жителі, хоча договори на вивезення побутових відходів у приватному секторі є не у всіх. Велика частина безгосподарного мотлоху на стихійних звалищах – «заслуга» підприємств і приватних перевізників, що пропонують городянам послуги з вивезення великогабаритного сміття. Найчастіше, аби не сплачувати полігону «Правобережний» за утилізацію, непотріб довозять до найближчого стихійного звалища і викидають там.

Екологи впевнені, що впіймати на гарячому тих, хто захаращує місто, і притягти їх до адміністративної відповідальності можливо. Для цього необхідно залучати до патрулювання території навколо стихійних звалищ поліцію.