Жителі Нікополя перетворюють місто на смітник (Фото)

Щоб у Нікополі вивезти великогабаритне сміття, треба визвати спеціальну техніку і заплатити гроші, щоб вийшло економніше, можна скооперуватися з сусідами. Це складний, але законний шлях. Однак багатьох приваблює простий, але не законний: звалити навалом будь-яке сміття вздовж проїжджої частини, в надії, що комунальники не полишать його, а якщо і залишать, то можна поскаржитися представникам Нікопольської міської влади. Повідомляють у міській раді.

Чому виникла така ситуація? Чому мешканці Нікополя власноруч перетворюють місто де живуть на стихійне звалище?

– Люди не платять за вивіз сміття, але скаржаться на те, що його не вивозять, – коментує начальник управління благоустрою, інфраструктури та комунального господарства Всеволод Зінченко. – Всі хочуть отримувати цю послугу безкоштовно.

Купа сміття знаходиться на вулиці Херсонській і зібрана вона мешканцями приватного сектору: гілки, шматки шиферу та інший непотріб навряд чи прикрашає довкілля. Крім того, ще й сморід поширюється навколо. Виникає запитання: як зі звалищами, які збирають городяни в різних районах Нікополя, борються зараз?

– Зараз ми виїжджаємо, визначаємо звалище як стихійне і прибираємо. За конкурсом на виконання цих робіт у нас укладено договір з КП «Міськавтодор-1», – роз’яснює Всеволод Зінченко.

 

Отже з 9 квітня робітники КП «Міськавтодор-1» почали прибирати стихійні звалища. Їх прибирають, але вони знову з’являються, при чому набагато швидше, ніж їх встигають прибирати.

– Ми прибираємо стихійні звалища на підставі рішення виконкому, а саме комісії з питань поводження з безхазяйними відходами на території міста Нікополь, яка визначає звалища як стихійні та складає акти, – говорить головний інженер КП «Міськавтодор-1» Олексій Тяжемов. – В актах зазначені адреси, де знаходяться звалища, приблизний об’єм сміття, тому що люди його постійно збільшують, а також дата, до якої їх треба прибрати.

 

На цьому тижні комунальники прибрали сім звалищ сміття. До 6 травня вони повинні прибрати з вулиць нашого міста 18 стихійних звалищ.

Як запевняє Всеволод Зінченко, такий стан роботи зі стихійними звалищами буде продовжуватися в Нікополі найближчі три-чотири місяці. Восени ситуація повинна змінитися на краще. Після проведення конкурсу, його переможець буде систематично вивозити великогабаритне сміття і обов’язково виставлятиме нікопольцям рахунки за цю послугу.