Жителів Дніпропетровщини попереджають про небезпечну інфекцію

Нині в Україні – спалах кору. Захворіли 80 тис людей. Більшість – діти. Найголовніше про недугу та захист від неї розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

Кір – дуже заразна інфекційна недуга. Її спричиняє вірус, що передається при чханні, кашлі чи просто розмові. Вірус живе у повітрі чи на поверхнях предметів ще дві години після того, як хвора людина залишила приміщення.

«Головна небезпека кору – ускладнення. Інфекція може викликати пневмонію, отит, запалення мозку, призвести до інвалідності чи навіть смерті», – додали в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

Занедужати кором можуть як діти, так і дорослі. У групі особливого ризику – малеча до 5 років. Перші симптоми – висока температура, головний більш, нежить, сухий кашель, сльозотеча, діарея та блювота. За кілька днів з’являються червоні висипання: із голови й обличчя – на все тіло.

Тривати хвороба може місяць. Протягом усього часу пацієнт – заразний.

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний захист – вакцинація. Вона формує в організмі імунітет: навіть якщо людина захворіє, то легко перенесе недугу. Пацієнтам вводять дві дози вакцини. Для дітей вакцини безкоштовні. Безоплатно їх також можуть отримати нещеплені дорослі до 30 років.

В Україні з початку 2019 року захворіли 40 тис людей. На Дніпропетровщині – понад 800. Головна причина поширення недуги – недостатній рівень вакцинації населення.