Журналістика рішень допоможе вирішити проблеми громад

У Києві журналісти регіональних та всеукраїнських ЗМІ пройшли тренінг, де дізнались про те як реформа децентралізації буде продовжуватись в майбутньому, з якими проблемами стикаються громади нині, та як ЗМІ можуть допомогти їм у вирішенні різних питань.

Співпраця з громадами

Днями у Києві пройшов тренінг для представників ЗМІ «Школа ефективних медіа». Його вже вдруге проводили Український кризовий медіа центр в рамках Програми USAID DOBRE. Участь у навчанні взяли 23 журналісти з 8 областей України: це Дніпропетровщина, Херсонщина, Кіровоградщина, Миколаєвщина, Запоріжжя, Харковщина, Тернопільщина та Івано-Франковщина. Усього менторів прослухали 23 представники всеукраїнських та регіональних ЗМІ. Навчання тривало три дні.

Перед журналістами виступив керівник Програми USAID DOBRE Брайян Кемпл. Він розповів представникам медіа про нинішню діяльність Програми в Україні та її результати у попередній період. «Ми намагаємося бути інклюзивними, тому працюємо з громадами комплексно: як із органами місцевого самоврядування, так і з мешканцями. І отримали дуже хороші результати. Ми зацікавлені, щоби успішний досвід наших партнерів переймали й інші громади, які прагнуть у себе позитивних змін. Також вони можуть користуватися нашими тренінгами, онлайн-вебінарами, семінарами на теми викликів децентралізації та кризового менеджменту, які доступні на наших вебресурсах. Таким чином ми прагнемо охопити своєю допомогою якомога більше громад. Адже чим стійкішими вони будуть, тим сильнішою ставатиме вся Україна», – під час виступу зазначив Брайян Кемпл.

Наприклад, у Дніпропетровській області з Програмою співпрацюють 5 громад. Це Царичанська, Васильківська, Покровська, Софіївська, Зеленодольска. USAID DOBRE почала співпрацю з Міністерством інфраструктури України щодо організації допомоги громадам які потребують відновлення. «Обравши, за результатами конкурсного відбору, громади-партнери, ми допомагаємо їм проаналізувати власну діяльність, виробити стратегію подальшого розвитку і реалізувати найпотрібніші для них проєкти. Таким чином наша допомога присутня практично в кожній сфері діяльності громад. Але зараз у фокусі нашої уваги екстрена допомога постраждалим громадам», – зазначив заступник керівника Програми Максим Бурдавіцин.

Максим Бурдавіцин

Актуальні питання

Перший день тренінгу розпочався зустріччю з автором децентралізації в Україні Вячеславом Негодою. Нині він очолює Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що є майданчиком для комунікації між місцевими та центральними органами влади для вирішення актуальних для громад питань. Він розповів про те, що реформа з децентралізації в Україні повинна бути завершена, а її результати повинні бути закріплені в Конституції.

В’ячеслав Негода

Власними знаннями та досвідом з журналістами поділилась Марія Смик – випускова редакторка першого українського медіа рішень «Рубрика». Вона провела лекцію-тренінг на тему: «Сторітелінг у форматі журналістики рішень: як і навіщо?» та зазначила, що журналістика рішень нині дуже актуальна, бо допомагає людям побачити як проблему можна вирішити, прочитати коментарі різних експертів, а отже такі статті мотивують і людей, і громади діяти і показують, що люди можуть стикатись з однаковими проблемами та взагалі висвітлюють актуальні для громад питання.

Марія Смик

Також в рамках навчання перед журналістами виступив народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-теріторіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради Віталій Безгін. Він розповів про те, яких законодавчих змін потребує місцеве самоврядування.

Віталій Безгін

Автор Наталья Ковальчук