Як у Дніпрі кіт до весни готувався

Чимало чоловіків та жінок із настанням весни прагнуть привести себе у форму. Цьогоріч до них приєднався й кіт Антон. Чотирилапий житель Дніпра не на жарт знає, скільки сили волі та наснаги необхідно мати, аби попрощатися із зайвими кілограмами. Навіщо котик почав худнути та які універсальні методи для цього застосовував? Лікар-реабілітолог ветеринарної клініки у Дніпрі та гарна подруга Антона Олександра Вітер дала поради усім власникам пухнастих.

ЗАЙВА ВАГА

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Порода Антона дуже гарна та благородна: Скоттиш Страйт (Шотланд­ський прямовухий). За­звичай вага таких котиків – 5-6 кг. Однак Антон важив удвічі більше: 13 кг 300 г.

«Це наш постійний пацієнт. Близько двох років тому, під час щорічної вакцинації, ми помітили у кота зайву вагу – тоді вона була некритична. Однак нещодавно, коли власниця Антона не змогла підняти його на руки, ми зрозуміли, що час діяти. Також кіт був малорухливий та в’ялий», – коментує Олександра Вітер.

УНІВЕРСАЛЬНА МЕТОДИКА

Спочатку власниця Антона намагалася зменшити його вагу завдяки низько­калорійному корму. Так, за кілька місяців він «скинув» один кілограм, однак вага «зупинилася». Тоді лікарі вирішили взяти кота під конт­роль в умовах клініки. Програма, завдяки якій худнув Антон, – доволі універсальна та цікава: вона буде корисною як для жінок, так і для чоловіків будь-якого віку. «З огляду на флегматичний темперамент кота і його толерантне ставлення до води, тричі на тиждень проводилися заняття з плавання, щоденні масажі, електротерапія два рази на тиждень та функціональні вправи, які спонукали Антона більше рухатися. Годування відбувалося 4-5 разів на день маленькими порціями. Також, безперечно, не забували про відпочинок та активності у вигляді стрибків, бігу», – розповіла лікар-реабілітолог. За її словами, Антон зміг «розпрощатися» ще з двома кілограмами за два з половиною тижні та зараз важить 10 кг. На цьому кіт не зупиняється: він продовжує худнути поступово, адже різке схуднення – небезпечне для організму.

Подальші досягнення Антона обіцяють опуб­лікувати.

СКІЛЬКИ ГОДУВАТИ

«Я раджу усім власникам тварин годувати їх згідно з їхньою добовою потребою. Такі вказівки є на усіх упаковках готового корму. Годуйте чотири­лапих частіше, однак меншими порціями. Не ведіться на «маніпуляції» тварин. Якщо вас цілий день немає вдома, установіть автоматичну годівничку. Також намагайтеся замінювати їжу грою та ласкою», – дає поради Олександра. Щодо правильного розпорядку дня, то тут немає універсальних порад. Усім тваринам потрібне якісне харчування, увага, дресирування, періоди активних ігор. «Котам слід задовольняти їхній мисливський інстинкт, собакам – активно дослі­джувати нові території та спілкуватися з господарем»,- радить лікар.

ЧАС ДО ВЕТЕРИНАРА

Щонайменше один раз на рік власники тварин повинні приводити їх на вакцинацію та профілактичний огляд. «Тварини реагують на погане самопочуття порушенням линьки, випаданням шерсті, млявістю, апатією, погіршенням апетиту, зміною звичок або поведінки, агресією, активним вилизуванням, схудненням, різким набором ваги, діареєю, блювотою – симптомів може бути багато. Головне, відразу звертатися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Поширені та помилкові реакції власників тварин: «Почитаю в Інтернеті» або «Згадаю народні засоби». Наприклад, горілку з яйцем використовують від усього, дьоготь – від будь-яких шкірних хвороб, сірчана мазь – у разі грибка тощо. На жаль, найчастіше ми бачимо негативні наслідки такого лікування у вигляді опіків, інтоксикацій, летальних випадків»,- застерегла Олександра Вітер.

Маргарита Сопільняк,

фото з особистого архіву кота Антона

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!