У Дніпрі до музею потрапив унікальний примірник газети (Фото)

Бувають випадки, коли лише один предмет з минулого може розповісти про значну важливу історичні подію та візуалізувати її. Саме такий атрактивний експонат з’явився у Дніпрі в комунальному закладі «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради. Це один з номерів газети «Чорноморська комуна», більшовицького офіціозу, який видавався в Одеській області у 1929–1991 рр.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Історію цієї газети докладно розповіли на ФБ-сторінці музею. Примірник за 3 грудня 1932 р. Лише один з номерів. Але присвячений він події, яка фактично стала початком геноциду українського народу, що здійснювався у 1932–1933 рр. московським керівництвом.

На першій шпальті «Чорноморського комунару» матеріал із постановою бюро Одеського обласного комітету КП(б)У, в якому міститься відверте визнання провалу хлібозаготівельної кампанії: «1. Обком відзначає провал виконання листопадового пляну хлібозаготівель…».

Вже декілька місяців в Україні діяла хлібозаготівельна комісія, яку очолював Вячеслав Молотов. Йшла репресивна викачка зерна. Проте, постраждале від неврожаю українське село дійсно не могло виконати цей драконівський план. Але радянське керівництво не йшло на зниження вимог і не оглядалося на посилення голоду спочатку в сільській місцевості та містечках, а потім і у великих містах.

 вже зовсім скоро відбудеться розгортання голоду, що супроводжуватиметься масовими реквізиціями будь-яких харчових запасів. Все більше колгоспів і населених пунктів заноситься на так звану «чорну дошку», що було рівноцінно, за думкою відомого дослідника Голодомору Георгія Папакіна, «створенню на території УСРР резервацій з умовами, несумісними з життям»

Почалося цілеспрямоване знищення українського селянства.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!