Анонімна шанувальниця передала до дніпровського музею особливу газету (Фото)

У Дніпрі фонди Музею спротиву Голодомору отримали чергове поповнення. Від анонімної шанувальниці з Кривого Рогу до музею надійшла газета «Правда Украины» за липень 1977 р., яка містить черговий урочисто-помпезний радянський рапорт: «Слава передовикам хлебоуборки! Труженики полей Днепропетровской, Запорожской и Крымской областей рапортуют: обязателства по продаже зерна государству в юбилейном году выполнены !». Деталі розповіли на фейсбук-сторінці музею.

За цими ж рапортами нічого не стояло. Кремлівському керівництву після насильницької колективізації та багатомільйонних жертв часів Голодомору так і не вдалося налагодити нормальне функціонування сільського господарства.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

У 2023 р. В «Музеї спротиву Голодомору» відбувалася виставка «Так і не вирішена проблема. Продовольча політика радянської влади після Голодомору».

Як зазначав її куратар, начальник експозиційно-виставкового та видавничого відділу музею Валентин Рибалка: «Виставка повинна показати провальну продовольчу політику радянської влади». Адже, не дивлячись, на урочисті рапорти на зразок того, що міститься в цій газеті, карткова система в СРСР була відмінена лише в 1935 р, у 1946–1947 рр. в України спалахнув новий масштабний голод, у 1960 рр. в країну яка раніше експортувала зернові у велику кількість країн світу, була «житницею Європи», почали завозити хліб із США та Канади. І, звісно, всі ми памятаємо видачу продуктів за талонами у кінці 1980-х на початку 1990-х.

А ця газета з часом займе своє гідне місце в майбутній експозиції музею.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!