На Дніпропетровщині чоловік підхопив токсикологічне захворювання
Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє, що у мешканця міста Нікополь зареєстрований випадок захворювання на ботулізм. При проведенні епідемічного розслідування встановлено, що ймовірне джерело захворювання – це в’ялена риба, яку виготовлена у домашніх умовах. Зазначають у прес-службі Нікопольської міської ради.
З метою попередження виникнення харчових отруєнь серед населення прислухайтесь до вказаних порад.
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених харчових продуктах та консервах.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно «звільнити» від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.
При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Фото: pixabay