На Дніпропетровщині у музеї зберігається особлива копія ікони Покрови Пресвятої Богородиці (Фото)

1 жовтня відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць України та День українського козацтва. Користуючись нагодою, у Дніпропетровському історичному музеї розповіли кілька цікавих фактів про ікону Покрови Богоматері часів козацтва з зображенням Петра Калнишевського.

Свого часу ікона зберігалася у Микитинській церкві, яка була збудована у 1747 році. Пізніше всі культові речі були перенесені до села Шолохове на Херсонщині, а потім знову до Нікополя. На сьогоднішній день існує мінімум 7 копій (лише одна з яких не в Україні) ікони Покрови Пресвятої Богородиці з зображенням кошового Калнишевського.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

З опису Дмитра Яворницького “Запорожье в остатках старины и преданиях народа”: Ікона Покрови Богоматері вражає не так пензлем, як оригінальністю. На липовій дошці, в три чверті довжини і в дві ширини, зображені Богоматір, Миколай чудотворець і Михайло архістратиг, а нижче їх представлені в повному озброєнні, в чоботях, широких шароварах, у кунтушах, підперезаних зеленими поясами, з відкритими, гладко поголеними головами .До самого вуха Богоматері йде напис: “Молимося, покрий нас чесним твоїм покровом ізбави від всякого зла”. Напис треба читати з кінця від низу догори. Другий напис: “Врятую і покрию люди моя”.

Найстаріша копія датується 1836 роком. Зроблена була на замовлення історика і археолога Миколи Мурзакевича. Саме він подарував її Одеському товариству історії і древностей. Наразі ікона зберігається в Одеському історико-краєзнавчому музеї. На жаль невідомо, хто автор копії ікони.

У фондах Дніпропетровського історичного музею зберігається копія ікони Покрови Пресвятої Богородиці, створена у 1905 році. На звороті картини є напис рукою Яворницького:  “Точная копія сь образа, находяща… вь церкви г. Никополя Екатеринославского у. 1905 г. Д. И. Эварницкий”.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!