27 листопада. Цей день в історії

1095 – проголошення Першого хрестового походу в Клермоні. Похід був проголошений Папою Римським Урбаном ІІ.

1493 – Христофор Колумб заснував перше поселення європейців в Америці – Ізабеллу (острів Домініка).

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

1648 – польський король Ян II Казимир видав універсал, яким гарантувалися козацькі привілеї.

1671 – російські урядові війська оволоділи столицею повстанців Стеньки Разіна Астраханню.

1701 – генерал-адмірал Федір Головін став першим російським графом (титул пожалуваний імператором Священної Римської імперії Леопольдом I).

1705 – цар Петро I видав указ про створення першого в Росії “полку морських солдат” (День морської піхоти в Росії відповідно до наказу головкома ВМФ РФ від 19 листопада 1995 р.)

1815 – російський цар Олександр І підписав конституцію Царства Польського, яка передбачала власний сейм, вищий суд, але водночас і довічне приєднання Польщі до Російської імперії.

1834 – Томас Девенпорт запатентував перший у США електродвигун

1895 – шведський підприємець Альфред Нобель підписав у Парижі свій заповіт, який помістив у банк у Стокгольмі. Коли через рік він помер, виявилося, що винахідник динаміту на зароблені на ним кошти заснував премії за досягнення в галузі фізики, хімії, медицини та фізіології, літератури і за миротворчу діяльність, направлені на благо людства

1905 – лейтенант Петро Шмідт у Севастополі очолив заколот на крейсері “Очаків” та інших суднах Чорноморського флоту.

1918 – відбулося перше установче спільне зібрання Української Академії наук, на якому президентом Академії було обрано Володимира Вернадського, секретарем – Агатангела Кримського

1918 – анархістський ватажок Нестор Махно проголосив столицею свого війська село Гуляй-Поле Катеринославської губернії

1922 – уперше в грошовому обігу з’явилися радянські червінці

1924 – у Нью-Йорку відбувся перший парад на честь Дня подяки, організований магазином Macy’s. Шоу мало неймовірний успіх, тому незабаром було оголошене щорічним

1932 – Сталін пояснив проблеми з голодом на Україні проникненням у колгоспи саботажників

1937 – за вироком “трійки” НКВС у Києві розстріляли Василя Липківського – визначного українського церковного і громадського діяча, першого митрополита Київського і всієї України відродженої 1921 р. УАПЦ

1943 – Битва підрозділів Української Повстанської Армії з двома німецькими дивізіями у Чорному лісі.

1944 – біля берегів Норвегії англійські літаки потопили норвезький корабель “Рігель” під німецьким контролем із 2248 радянськими і югославськими військовополоненими на борту.

1967 – на екрани СРСР вийшов перший радянський фільм жахів “Вій” режисерів Костянтина Єршова і Георгія Кропачова

1971 – радянський космічно-автоматичний апарат «Марс-2» зробив посадку на планеті Марс.

1979 – на пленумі ЦК КПРС кандидатом у члени політбюро обрали 48-річного Михайла Горбачова

1992 – у Відні пожежа охопила палац Хофбург.

1997 – газета «Всеукраинские ведомости» оприлюднила матеріал про злочинні фінансові махінації фірми «Республіка», очолюваної І. Бакаєм, та про мільйонні збитки, що зазнала держава через діяльність цього підприємства. Цікаво те, що особи, повинні у скоєнні злочину, досі не покарані.

1998 – надійшла в продаж серія комп’ютерних ігор FIFA

2004 – Верховна Рада України на позачерговому засіданні визнала результати повторного голосування на виборах Президента такими, що не відображають повною мірою волевиявлення народу і є недійсними.

 

27 листопада народилися:

1701 – Андерс Цельсій, шведський астроном, геолог і метеоролог, є широковідомим сьогодні завдяки термометру зі стоградусною шкалою, який отримав його ім‘я (термометр зі шкалою Цельсія або термометр Цельсія) і використовується в більшості країн світу

1863 – Ольга Кобилянська, видатна українська письменниця, активна діячка жіночого руху Буковини. За творами письменниці знято фільми: «Земля», «Вовчиха», «Меланхолійний вальс», «Царівна» тощо.

1870 – Юхо Паасіківі, президент Фінляндії у 1946-1956 рр.

1874 – на Пінщині (Білорусь) народився Хаїм Вейцман, президент Всесвітньої сіоністської організації в 1929-1946 рр., перший президент Ізраїлю в 1948-1952 рр.

1879 – Григорiй Чупринка, український поет-романтик

1894 – Мацусіта Коносуке, японський бізнесмен, засновник Matsushita Electric, що відома своєю побутовою електронікою під брендом Panasonic.

1915 – Яків Гніздовський, український графік, скульптор i живописець. Серед найвідоміший робіт іконостас для української греко-католицької церкви святої Трійці в Керганксоні (США).

1918 – Борис Патон, вчений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів; Президент АН України, перший нагороджений званням Герой України.

1921 – Александер Дубчек, чехословацький (словацький) політичний діяч часів “Празької весни”, перший секретар КПЧ у 1967-1969 рр., ініціатор кампанії з лібералізації чехословацького суспільства

1942 — Джеймс Маршалл “Джимі” Гендрікс, американський гітарист, співак і композитор. За версією журналу Rolling Stone, Хендрікс був визнаний найкращим гітаристом світу.

1953 – Борис Гребенщиков, поет, музикант, лідер групи “Акваріум”.

1960 – Юлія Тимошенко, політик та державний діяч, 15-й та 18-й прем’єр-міністр України. Кандидат економічних наук. Перша жінка прем’єр-міністр в історії незалежної України. За версією американського журналу Форбс у 2005 році визнана однією з трьох найвпливовіших жінок у світі.

1963 – Володимир Машков, російський кіноактор

1973 – Брюс Лі, китайський та американський кіноактор, майстер бойових мистецтв, інструктор і актор бойового кіно, один з найвпливовіших митців бойового жанру 20-го сторіччя.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!