Обласний центр здоров’я повідомляє
З початком літнього сезону збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (вірусний гепатит А, дизентерія, холера, гострі кишкові інфекції, лептоспіроз). Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді. Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води, використовувати охолоджену кип’ячену* воду;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних потреб;
- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- не пити воду з випадкових та неперевірених вододжерел;
- купатися тільки в спеціально відведених місцях;
- не купатися в непроточних водоймах, у несанкціонованих місцях, не заковтувати воду під час купання;
- мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
- не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
- при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Для знешкодження вірусів воду бажано кип’ятити не менш 15 хвилин.