Що думають пасічники Дніпропетровщини про новий «солодкий наказ»
Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило нові вимоги до якості меду. Для запобігання непорозумінь серед споживачів Дніпра та області, зазначимо, що вони поширюються, зокрема, на маркування. Про це повідомили у Державній службі з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Основні вимоги
Відповідний наказ Мінагропроду №330 від 19 червня 2019 року був зареєстрований у Міністерстві юстиції 4 липня і набирає чинності за шість місяців після його офіційного опублікування. У відомстві зазначили, що згідно з наказом мед за походженням поділяється на нектарний (квітковий) і падевий; за способом виробництва – на стільниковий, злитий, центрифужний (екстрагований) та пресований; за вмістом пилкових зерен – на монофлорний квітковий (нектарний) і поліфлорний квітковий (нектарний). Слід звернути увагу і на те, що окремо прописані вимоги до меду для кондитерських виробів. Також до продукту, який маркується словом «мед», придатний для споживання людиною або як інгредієнт у харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові добавки. А ось пилкові зерна, що є в меді, не вважаються інгредієнтом. Важливі моменти:
– маркування меду має містити інформацію про державу, в якій він був зібраний;
– до 1 січня 2023 року передбачено добровільне застосування затверджених вимог, що дасть змогу операторам ринку підготуватися до нових змін.
Негативні чинники
«Вісті» вирішили поцікавитись у спеціалістів ситуацією з бджолярством у Дніпропетровській області та чи може на неї вплинути зазначений наказ Мінагропроду. За словами голови обласної спілки «Дніпровський пасічник» Сергія Староконя, цьогоріч бджоли почувають себе дещо краще, ніж у 2018 році, хоча без отруєнь, через обробку фермерами полів, не обійшлось. Особливо постраждав Софіївський район.
«З цього приводу пасічники звертались до Міністерства аграрної політики і я сподіваюсь, що їх почули, – каже голова спілки. – Через дощі, зниження, а потім різке підвищення температури повітря меду зібрали менше, ніж торік. Ще один негативний чинник – недбальство людей, які безжально випалюють рослинність у балках. Це значно погіршує екологічну ситуацію. Щодо наказу Мінагропроду: добре, що тепер споживачі будуть ширше поінформовані відносно меду – його сортів, походження, виробництва тощо. Додам, що на кожний різновид має бути сертифікат, який підтверджує якість та властивості продукту. Ми у Спілці постійно перевіряємо мед, тож можу стверджувати: у наших пасічників він чистий, без будь-яких сторонніх домішок. Відомо, що до кондитерських виробів додають глюкозо-фруктову суміш, але це не має відношення до меду. Взагалі ж вважаю, що цей наказ важливий насамперед для експортерів».
Поліна Дмітрієва,
фото автора




