Унікальні, бо державні: від трикутників до козацьких хоругв

23 серпня наша країна відзначає одне з найголовніших національних свят – День Прапора. Останнім часом, після випробовувань, що випали на долю українців, синьо-жовтий стяг для кожного з нас із просто державного символу перетворився на знак любові до Вітчизни, незламної віри та мужності її громадян. Пропонуємо здійснити мандрівку в часі і дізнатися, чому барви нашого біколору ставали дедалі поширенішими серед українців, на штандарті якої країни зображено зброю і де в світі з’явилися перші стяги

Схожі знамена

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Вважається, ще до хрещення Київської Русі в її державних символах були наявні жовті і сині кольори – прообрази нашого сьогоднішнього стяга. Але після численних набігів монголо-татар, які мали тотожні знамена, руська влада вирішила змінити хорогви і замість жовтого стала використовувати білий та червоний. Цікаво, що прапори спочатку зовсім не були схожі на те, що ми бачимо нині. В бій дружини князів ішли під трикутними знаменами, що лише згодом набули прямокутної форми.

Золотий лев

Згодом Київська Русь усе ж повернулася до поєднання двох минулих кольорів. У 1410 році їх використовували на гербі Львова. На ньому був зображений жовтий лев на лазурному полі. Подейкують, саме таку державну емблему ще під час заснування міста в 1256 році подарував мешканцям Данило Галицький. Та перше документальне підтвердження стосується 1410 року. Схожого лева, тільки на синьо­му тлі, змальовували на гербі та прапорі Галицько-Волинського князівства в середині XIV століття. В цей же час державним знаком Перемишльського князівства був жовтий двоголовий орел на синьому полотнищі.

Запорізькі хоругви

У XVIII столітті серед інших такі кольори в своїх хоругвах використовували запорізькі козаки. На синьо­му тлі жовтою фарбою були нанесені хрести, зірки, образи святих та зброї. Ці ж відтінки можна помітити в одязі україн­ських лицарів у період Національної Визвольної війни, потім у гайдамаків за часів Коліївщини. Крім того, рідні для сучасних українців барви дедалі частіше трапляються в побуті та церковних речах. Як свідчать історики, в 1848 році під час революції в Австрійській імперії Головна руська рада у Львові вперше підняла жовто-синій прапор – прообраз нинішнього стяга.

Червоне полотнище

Уже в 1918 році за ініціативою Михайла Грушев­ського Центральна Рада затвердила жовто-блакитний штандарт як символ УНР. У листопаді він став державною емблемою ЗУНР. 22 січня 1919 року в Києві проголосили Акт соборності України. В проекті Конституції зазначалося, що кольори національного стяга – синій і жовтий. Та в березні того ж року на з’їзді Ради України декларували про створення УСРР. Тоді ж затвердили і Основний Закон, в якому записали, що прапор держави – полотнище червоного кольору з золотими ініціалами «УСРР» у горішньому червоному накутнику з золотою облямівкою.

Перші з перших

14 березня 1990 року Стрий став першим містом, в якому після тривалого панування червоного штандарту підняли синьо-жовтий. Через дев’ять днів прапор замайорів над Тернопільською міськрадою. Після цього біколори вивісили у Львові, Івано-Франківську, Житомирі. В липні 1990 року стяг з’явився над Київ­радою. І лише в вересні 1991-го синьо-жовтий штандарт затвердили офіційним символом нашої держави.

Уособлення неба

Щодо трактування кольорів українського прапора, то найчастіше синій уособлює небо, а жовтий – пшеницю, а їхня основна ідея – гармонія між небом і землею. Також можна розшифровувати їх як чоловіче і жіноче начала або воду в поєднанні з вогнем. Християни вкладають у кольори стяга зовсім інші поняття. В них жовтий символізує Творця і Вищу Духовність, а синій – усе земне, а також свободу вибору, якою Творець на­ділив свої творіння з надією, що вони нею не зловживатимуть.

Символи незалежності, що об’єднують крізь час

23 та 24 серпня наша країна вкотре відзначить два найбільших державних свята – День Прапора та День незалежності. Відомо, що в кожній країні світу є власні національні символи, що відповідно мають неповторну історію свого здобуття і становлення. Найважливішим із них завжди був стяг. Саме він символізував єдність земель і племен, об’єднував міста і країни в держави, а духовно й історично близькі етноси – в нації. Під прапором воїни йшли в похід, виступали на захист своєї Батьківщини, помирали… Сьогодні «Вісті» пропонують читачам здійснити маленьку мандрівку в часі і згадати, як відбувалося становлення української держави та її національних символів, чому барви нашого біколору ставали дедалі поширенішими серед українців, а також дізнатися, на штандарті якої країни зображено зброю і де в світі з’явилися перші стяги.

Дар’я Мирошниченко, Анастасія Парфенова, Анастасія Нефретова

 

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь