У музеї Дніпра розповіли історію унікальної фотографії

У колекції музею «Літературне Придніпров’я» зберігається унікальне фото, на якому зображена група молодих поетів, під час поїздки на могилу князя Святослава у село Микільське-на-Дніпрі Солонянського району Дніпропетровськогї області. Повідомляють на ФБ-сторінці музею.

Поїздка відбулася 14 травня 1968 року, після вечора поезії у Палаці культури Придніпровська, організованого Клубом творчої молоді Дніпропетровська, ініціатором створення якого був молодий поет Іван Сокульський. Він же виступив ініціатором поїздки.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Учасники поїздки Олександр Володажченко, Валерій Семененко, Панаїд Вакаренко та інші учасники читали вірші, співали українських пісень, обговорювали й засуджували «антисоборну» кампанію, спрямовану проти роману О.Гончара «Собор», яка розпочалася тоді на Дніпропетровщині.

«За спогадами поетеси Раїси Лиші, щось було незбагненне в тому, що серед молоді стала ширитися легенда про віднайдений біля могили молодими поетами меч князя і що «священний меч лицаря – князя зробить хлопців – героїв непереможними». Переповідаючи цю історію кожен «наче ставав учасником дійства, в глибині душі мимовільно бажав опинитися там – з поетами, бо там відчувалося життя», – пишуть музейники.

 

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!