На Дніпропетровщині вживання риби загрожує інфекційними захворюваннями

На Дніпропетровщині почався масовий мор риби через обміління водойм. Влада закликає мешканців області не купувати рибу в місцях стихійної торгівлі. Вживання її може призвести до небезпечної недуги – ботулізму. Що це за інфекція, як вона вражає людину та які симптоми недуги – розбирались «Вісті».

НЕБЕЗПЕЧНО ВЖИВАТИ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Через підрив греблі Каховської ГЕС на Дніпропетровщині почався масовий мор риби. На обмілілих водоймах комунальники продовжують збирати тонни річкових мешканців. Вони роблять усе, що їм до снаги, але риби дуже багато і її швидко просто неможливо прибрати.

У селі Мар’янське Зеленодольської громади на березі опинилось понад 850 кг риби, або 28 тис. карасів. Нині берегова лінія вже чиста, а зібрана риба відправлена на утилізацію. Подібна ситуація чекає на багато громад регіону, де є водойми. Тож обласна влада закликає мешканців Дніпропетровщини не купувати рибу на стихійних ринках та не вживати в їжу мертву рибу. Ані смаження, ані заморозка чи варіння не можуть зробити її безпечною для вживання. Одна з найбільших загроз, що може завдати така риба, – це ботулізм. Хвороба дуже важка і може мати для людини серйозні ускладнення.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Офіційно перші хворі на ботулізм були зафіксовані на початку ХІХ ст. Тоді вважалось, що недугу спричиняє вживання ковбаси. Зрештою, це було не так далеко від істини, адже багато людей заражались ботулізмом після того, як з’їдали несвіжу або погано приготовлену ковбасу з м’яса. Збудник ботулізму було відкрито у 1896 році. Тоді з’ясувалось, що хворобу викликає не ковбаса, а бактерія, що здатна виробляти сильнодіючу отруту.

Спора бактерії може існувати у ґрунті, водоймі, рештках тварин, рослин. Вона виявилась дуже стійкою. Її не може «вбити» кип’яток, мороз до -190 оС, різноманітні дезінфекційні засоби, сонячне проміння. Спора у сплячому вигляді може існувати дуже довго, а за сприятливого середовища – відсутності кисню, наявності інших мікроорганізмів, певної температури, спора проростає і бактерія починає продукувати токсини.

Найчастіше людина може «підхопити» ботулізм через продукти харчування, які не пройшли достатню термічну обробку або зберігались у неналежних умовах. Це, зокрема, консервовані в домашніх умовах овочі, гриби, бобові. Та здебільшого токсин з’являється у рибі в будь-якому її вигляді: сирій, консервованій, солоній, копченій; м’ясних продуктах – сосисках, ковбасах тощо. Крім того, бактерії ботулізму можуть потрапити до організму через рану на тілі, якщо в неї потрапила спора.

СИМПТОМИ ХВОРОБИ

Отрута починає всотуватися в кров уже в ротовій порожнині. Інкубаційний період може складати від 2 годин до 14 днів. Токсин вражає нервову систему, у хворого порушується робота м’язів, з’являється гостра дихальна недостатність.

«Хвора людина не заразна для оточуючих. Серед симптомів: нудота, блювання, діарея, біль у верхній частині живота, метеоризм. Багато хто може спочатку прийняти це за звичайну кишкову інфекцію, а з такими проб­лемами наші громадяни не часто звертаються до лікарів, вважаючи, що «саме пройде», – говорить лікарка-інфекціоністка Арина Петрова.

Враження нервової системи людина може відчути вже за добу. Спостерігається «туман» перед очима, зниження гостроти зору, хворий відчуває спрагу, сухість у роті, йому важко ковтати, мова стає нечіткою.

«Основна ознака у випадку отруєння токсинами – неможливість наморщити лоба, втрата мімічної активності. Неврологічна симптоматика може зберігатись кілька днів. До перерахованих симп­томів додаються головний біль, слабкість, швидка втомлюваність, порушення дихання, відчуття нестачі повітря», – говорить Арина Петрова.

Лікування складне та довготривале. Згодом людина може отримати ускладнення, такі як пневмонія, серцева недостатність, гнійний трахеобронхіт. Аби вивести бактерію з організму, людині промивають шлунок, якщо хворий звернувся до лікарів одразу. Водночас потрібно ввести проти­бутулічну сироватку.

«Найбезпечніше нині вживати рибу, куплену в супермаркеті, бо великі торговельні мережі мають сертифікати якості на свою продукцію, а ще краще, якщо ця риба буде імпортного походження, наприклад, хек чи минтай, одне слово, та, що не водиться в наших широтах. Від споживання в’яленої, солоної, копченої риби влітку взагалі краще відмовитись», – зазначила Арина Петрова.

ТАМАРА БЄЛКІНА

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!