В українських закладах освіти триває реформа харчування

Попри повномасштабну війну триває реформа хар­чу­ван­ня в українських закладах освіти. Днями завершилася верифікація документації (технологічних карток) на страви та вироби, що готуватимуть дітям у дошкільних навчальних закладах.

Робота відбувалася на запит Міністерства охорони здоров’я за технічної підтримки Бюро ВООЗ в Україні. Над розробленням технологічних карток працювала робоча група, до якої увійшли працівники закладів дошкільної освіти, управлінці освіти з різних регіонів країни, ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» та представники вищих навчальних закладів.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Верифікований пакет містить понад 400 карток з рецептами страв, які можна використовувати під час складання оновленого дитячого меню, наприклад, у садочках. Раніше меню складали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Реформа започаткувала, що воно має бути сезонним із розрахунку на 4 тижні. Такі зміни дозволять урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню використовувати продукти, притаманні для конкретної пори року.

Страви та вироби з верифікованого переліку можна вносити до будь-якого сезонного меню. В ньому наведені необхідні розрахунки (вага брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Крім того, документи переведено в більш зручний для роботи формат, який дозволяє автоматизувати розрахунки для потрібної кількості порцій тієї чи іншої страви.

Всі ці оновлення відбуваються в межах реформи сис­те­ми хар­чу­ван­ня в закладах освіти. До процесу реалізації реформи залучені представники МОЗ, Міносвіти, Мі­не­ко­но­мі­ки, Держ­прод­спо­жив­служ­би, Ан­ти­мо­но­поль­но­го ко­мі­те­ту, Мінагро, Мінфіну, Мінінфраструктури, ді­єто­ло­ги, а також громадські організації та міжнародні партнери.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!