Війна в Україні повинна залишатися в інфопросторі світових ЗМІ

Національна спілка журналістів України провела фотовиставки в Парижі та ­Брюсселі. «Ці фотографії – дуже гарний спосіб дізнатися справжню історію про війну, про українських людей, нашу боротьбу. Адже росія використовує в цій війні брехню як зброю», – сказав Надзвичайний і Повноважний посол, представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов на відкритті в Брюсселі виставки, підготовленої Європейською федерацією журналістів і Національною спілкою журналістів України.

На переконання дипломата, професійно зроблені світлини допомагають доносити світові інформацію про те, що російська федерація робить в Україні.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

– Дуже важливо, що в Брюсселі для проведення виставки було обрано Україн­ський громадський хаб – місце, де ми презентуємо Європі Україну і розповідаємо історії про Україну, – додав Всеволод Ченцов. – На жаль, у цій війні ми втрачаємо найкращих наших людей, які кладуть свої життя в боротьбі проти російського імперіалізму.

Виставку присвячено реаліям російсько-української війни й роботі журналістів у небезпечних умовах. Ця експозиція є частиною ініціативи НСЖУ щодо організації міжнародного трибуналу проти росії за воєнні злочини.

У Представництві України при Європейському Союзі відкриття виставки назвали «подією, що надихає». «Коли ми переглядали потужні світлини та відео, які демонструють роботу цих журналістів, нам нагадали про жертви, на які вони йдуть, щоб донести до нас правду навіть у найскладніших і небезпечних обставинах. Їхнє невпинне прагнення до справедливості та непохитна відданість істині водночас смиряють і надихають», – наголосили в Представництві.

На відкритті виставки голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив, що вже сьогодні росія докладає великих зусиль, щоб стерти згадки про війну в Україні зі сторінок медіа й переключити увагу людей на інші питання. Один із способів досягти своєї мети російські окупанти вбачають у знищенні в Україні (де це для них можливо) незалежної журналістики і фізичне винищення журналістів.

– За час повномасш­табної війни загинуло понад 70 журналістів. Це – і цивільні жертви агресії, і журналісти-воїни, мобілізовані в українську армію. 16 журналістів склали голови, виконуючи професійні обов’язки. Наша виставка – це данина пам’яті загиблим і водночас заклик до покарання росії за воєнні злочини, – сказав Сергій Томіленко.

Світлини, представлені в експозиції, відображають події в різних містах та регіонах України: це Харківщина, Краматорськ, Оріхів, Запорізька область, Херсонщина, Буча, Бахмут, Умань, Бородянка, Чернігів, Дніпро, Ізюм, Донеччина, Маріуполь, Лиман…

На одній із фотографій – жителі при­фронтового Оріхова, які обіймають редакторку місцевої газети «Трудова слава» Світлану Карпенко, котра привезла їм примірники свого видання. На прифронтових територіях, де часто відсутні елект­рика і мобільний зв’язок, друкована преса стає єдиним засобом інформування. За сприяння Національної спілки журналістів України вдалося відновити друк 29 прифронтових локальних газет.

На виставці представлено 26 світлин, серед яких, зокрема, роботи лауреата Пулітцерівської премії та World Press Photo, українського фотографа Євгена Малолєтки, фотографа інформаційного агентства Associated Press в Україні Єфрема Лукацького, відомих українських воєнних фотографів Костянтина та Влади Ліберових (LIBKOS), Яна Доброносова.

У відкритті виставок у Парижі та Брюсселі взяли участь представники французьких медіа, зокрема – колеги вбитих в Україні французьких журналістів Фредеріка Леклерка-Імхоффа і Армана Солдіна, керівники профспілок журналістів та члени виконкому Європейської федерації журналістів.

Під час офіційних заходів продемонстровано відео про роботу журналістів під час війни в Україні, умови їхньої роботи та те, як Національна спілка журналістів України допомагає українським та міжнародним медіа у їхній роботі на передовій.

Представники французької Групи соціального забезпечення масмедіа і комунікацій під час відкриття виставки в Парижі наголосили, що представлена експозиція – це данина пам’яті журналіс­там, які інформують світ, ризикуючи своїм життям.

А Гільєрме Канела, який очолює Департамент ­ЮНЕСКО з питань свободи вираження поглядів та безпеки журналістів, розповів про участь цієї міжнародної організації в заходах із підтримки журналістів і ЗМІ України. Він також зупинився на ролі ЮНЕСКО в боротьбі проти фактичної безкарності воєнних злочинів.

– Але з безкарніс­тю неможливо боротись, якщо злочини не задокуметовано. Тому нам потрібні зображення, точні документи, інформація від журналістів-розслідувачів, правоохоронців, судово-медичних експертів. Над цим нам сьогодні слід працювати, – додав Гільєрме Канела.

Цю думку розвивав і генеральний секретар Європей­ської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес.

– Нам необхідні свідчення про цю війну, ми маємо документувати воєнні злочини! І журналіс­ти відіграють у цьому фундаментальну роль, – сказав він.

А президентка Європейської федерації журналістів Майя Север наголосила на важливості тієї роботи, яку виконують мужні українські журналісти.

– У світі, де конф­лікти вирують у різних куточках земної кулі (зараз ми стали свідками жахів, що розгортаються на Близькому Сході), ви і ваші колеги, які зробили фотографії, та історії, представлені на виставці, дбаєте про те, щоб страждання українців не було забуто, – сказала пані Север.

Вона також подякувала україн­ським журналістам «за силу, любов і мужність у донесенні правди світові».

На відкритті виставок виступили очільниця Департаменту кампаній та комунікацій Міжнародної федерації журналістів Памела Моріньєр, керівники французької журналістської профспілки, президентка МФЖ Домінік Прадалє, представники газети Le Figaro і Agence France-Presse. Останні подарували НСЖУ альманах пам’яті журналіста Армана Солдіна, який загинув в Україні.

Перебуваючи у Франції, голова НСЖУ Сергій Томіленко взяв участь у засіданні виконкому Європейської федерації журналістів.

«Цивілізований світ виявляє солідарність із Україною, зокрема й виділяючи ресурси на підтримку гуманітарної та інформаційної сфер, – зазначив Томіленко. – Наше завдання – щоб ця допомога сприяла виживанню української преси і її стабільній роботі в умовах війни. Від цього залежить, чи зможуть мільйони українців отримувати життєво важливу інформацію».

ІНФОРМАЦІЙНА СЛУЖБА НСЖУ

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!