В Україні створять Єдиний реєстр домашніх тварин

Найближчі тижні в Україні повинен запрацювати Єдиний державний реєстр домашніх тварин. Таку постанову ухвалив уряд. У ньому в електронному вигляді буде зберігатись інформація про вакцинацію, стерилізацію та інші дані про вусатих та чотирилапих. «Вісті» дізнались, чи потрібно обов’язково вносити дані про тварину до реєстру та як він може допомогти власникам хатніх улюбленців у майбутньому.

ПЕРШІ ТЕСТУВАЛЬНИКИ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Нині Єдиний реєстр знаходиться на стадії розробки, а потім почне працювати в тестовому режимі. У Міністерстві цифрової трансформації зазначають, що реєстрація тварин буде безкоштовною та добровільною. Зареєструвати вусатого чи чотирилапого можна буде як у приватній ветеринарній клініці, так і у державній. Першими базу будуть тестувати ветеринари – вони отримують до неї доступ ще до повноцінного запуску проєкту.

«Спочатку до реєстру планують вносити інформацію про котів та собак. А в майбутньому проєкт хочуть масштабувати. Не виключено, що будуть реєструвати рептилій, папуг, хом’яків та інших домашніх улюбленців. Така ініціатива, на мою думку, своєчасна та сучасна. Адже дасть можливість у будь-який час та в будь-якому місці отримати всю необхідну інформацію про тварину», – говорить юристка Анастасія Андреєва.

Інформація у реєстрі буде доповнюватись та оновлюватись із кожним візитом власника зареєстрованої тварини до ветеринара – там буде інформація про вакцинації, стерилізацію, обробки, клінічний огляд.

«Також у базі буде інформація про загуб­лених тварин – так їх легше буде знайти. Можна буде як заявити про знайдену домашню тварину, так і про те, що «хвостик» загубився. Коли загуб­лену тварину знайдуть, то якщо вона є в реєстрі – власник одразу отримає сповіщення про знахідку, що буде дуже зручно. Реєстрація буде добровільною та безкош­товною», – говорить Анастасія Андреєва. Вона зазначила, що таке нововведення дасть змогу наблизити законодавство Україні у сфері домашніх тварин до міжнародних стандартів.

ШАХРАЙСТВО НА «ХВОСТИКАХ»

«У кожній країні ЄС є такі реєстри домашніх тварин. Вони інтегровані з загальною базою EuroPetNet. Вся інформація, яка є в базах даних окремих країн, автоматично з’являється і в загальноєвропейській. Тому поява такої бази в Україні згодом можливо також стане частиною всеєвропейської», – говорить зоозахисниця та членкиня ГО з захисту тварин Аліна Василюк.

Реєстр дасть змогу не тільки оцінити рівень вакцинації серед домашніх тварин в Україні та полегшить пошук загублених вусатих, а й оптимізує облік, утримання та прилаштування безпритульних тварин та знизить ризики шахрайства із втраченими тваринами.

«Буває так, що собака чи кішка загубились і тоді власник дає об’яву, що шукає домашнього улюбленця. Цим користуються шахраї, телефонують та пропонують інформацію в обмін на гроші або говорять, що тварина знайшлась у геть іншому місті і просять оплатити послуги доставки до власниці, тощо. Коли буде реєстр – то якщо загубиться домашній улюбленець, тоді той, хто його знайде, зможе не телефонувати господарю, а просто принести тваринку до ветеринарної клініки і там сповістять хазяїна про знахідку», – говорить Аліна Василюк.

У майбутньому Реєстр стане основою для запуску цифрового паспорта в «Дії». «Доступ до Реєстру матимуть ветеринари, комунальники, які займаються вакцинацією та стерилізацією безпритульних тварин, а також співробітники Міністерства аграрної політики та прикордонники», – зазначила Анастасія Андреєва.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!