У Дніпрі музей отримав примірник особливого журналу

У Дніпрі Музей спротиву Голодомору поповнився новим експонатом, який зможе розповісти про початки вивчення і оприлюднення інформації про Голодомор в УРСР. Це науково-популярний та літературно-мистецький журнал «Кафедра», № 7 за 1989 р. Повідомляють на ФБ-сторінці музею.

Журнал заснував поет і політв’язень Михайло Осадчий у 1988 році.  Спочатку це був машинописний нецензурований квартальник. З другого номера журнал став органом Української асоціації незалежної творчої інтелігенції (УАНТІ). Від 7-го числа «Кафедра» передруковувалася в українському видавництві «Смолоскип» імені В. Симоненка.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Як розповідала співробітниця журналу, історик і релігієзнавець Оксана Гайова: «Основною метою цього видання було те, оскільки усі ми прагнули незалежної держави, щоб на цей час надати правдиву інформацію про історію України, Церкви». Виходив у Львові (1988–90). Перший номер з’явився в січні 1988.

Загалом вийшло 11 випусків.

В примірнику «Кафедри», який тепер зберігає музей, опубліковано матеріали Комісії Конгресу США у справі голоду в Україні у 1932–1933 рр., а також інформація з Черкащини про перешкоджання місцевих органів радянської влади встановленню пам’ятника жертвам Голодомору.

 

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!