Врятовані життя: як стати донором та навіщо це потрібно

В Україні дефіцит донорської крові. Одна донація здатна врятувати три життя. Кров необхідна як воїнам, так і маленьки дітям, породіллям і людям із важкими захворюваннями. Потреби динамічні й змінюються щодня, залежно від обставин.

ЗАГАЛЬНА ПОТРЕБА

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

З початком повно­масштабного вторгнення рф люди вишиковувались у черги біля пунктів здачі крові, аби допомогти військовим. Та потреба у донорській крові в Україні є завжди, вона динамічна та може змінюватись. Загальна кількість донорів у країні – близько 320 тис. осіб, а згідно з роз­рахунками ВООЗ мінімальна кількість тих, хто готовий ділитися своєю кров’ю, складає 1% від кількості населення. За підрахунками спеціалістів, коли в Україні буде 2 млн донорів, це дасть змогу закрити всі потреби у донорській крові.

«Цього року спостерігається поступове зростання кількості донорів, зараз у системі зареєстровано понад 150 тис. людей, але цього недостатньо. Потреба в крові є завжди, бо вона потрібна не тільки військовим, а й важко­хворим, породіллям, маленьким дітям із онкогематологічними захворюваннями. Категорії, яким потрібна кров, не змінюються», – говорить лікарка-анестезіологиня Дніпропетровської обласної лікарні ім. І. Мечникова та координаторка роботи ДонорUA у південно-східному регіоні України Тетяна Канчура.

Вона зазначила, що з початку повномасш­табного вторгнення рф до лінії фронту було зроблено понад 80 транспортувань крові.

«Одна поїздка здатна дати кров для 1,5 тис. людей», – сказала Тетяна Канчура. У країні проводиться широка ротація компонентів крові. Зокрема, у Дніпрі можуть переливати кров, зібрану у донорів західної чи центральної України, і навпаки.

ТРИ ЛЮДИНИ

«Попри те, що сьогодні в Україні триває повномасштабна війна, і потреба у крові надзвичайно гостра, ми здатні навіть зараз підтримувати запас крові, достатній і для військових, і для цивільних – якщо люди здаватимуть кров системно. І після нашої перемоги ця тема лишиться актуальною, адже жодне життя не має бути втрачене через брак донорської крові», – сказала Тетяна Канчура.

Вона закликала людей ставати донорами, адже одна доза крові може врятувати трьох осіб. Донор витрачає на донацію одну годину, тобто за 60 хвилин одна людина може врятувати трьох.

«Статис­тично, кожна третя людина потрапляє в ситуацію, коли їй може бути потрібно переливання крові. Якщо можете бути донором (а насправді не всі мають фізичну можливість здавати кров) – здавайте її, будь ласка, адже цим ви врятуєте життя», – сказала Тетяна Канчура.

Донорами можуть бути громадяни віком від 18 років та з вагою від 50 кг, які не мають протипоказань до такої процедури. Останні бувають тимчасові та абсолютні. До тимчасових протипоказань належать інфекційні хвороби, післяопераційні періоди, нещодавно зроблені татуювання або пірсинг, контактування з хворими на інфекційні недуги, вакцинація, стоматологічне лікування, вживання деяких ліків. До абсолютних належать такі серйозні захворювання, як сердцево-судинні недуги, діабет, гепатити, захворювання дихальної системи, схильність до крово­теч. Але найточнішу інформацію можна дізнатися на місці у лікаря. У центрах здачі крові перед процедурою донорам проводять мед­огляд, беруть аналізи на наявність різних захворювань та протипоказань і визначають групу крові.

Перед самою процедурою майбутній донор повинен дотримуватись певної дієти: не вживати солоного, гострого, молочного, алкоголю, снеків, буряків, чорниці та різних лікарських засобів, а також не курити і не пити каву.

ТАМАРА БЄЛКІНА
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!