Ціна випускного у Дніпрі: у скільки обійдеться шкільне свято?

Випускний вечір – це те свято, що згадується все життя. Вручення атестату, сльозі батьків. І ти випускник. Майже студент. Дорослий і скоро повнолітній. Цього року багато юних українців назавжди попрощаються з зошитами, партами, шкільними булочками та домашнім завданням. Але випускний вечір – це ще й досить витратна справа для сімейного бюджету. Сукні, костюми та зачіски, послуги фотографів та операторів, а також святкування у ресторані. На що цього року витрачають гроші родини випускників і скільки коштує у Дніпрі випускний наряд, дізнавались «Вісті Придіпров’я».

«Зустрічають по одягу»

Випускний – це ніби конкурс краси. Усі дівчата прагнуть підібрати таку сукню, аби вона запам’яталась на все життя. Хлопці більш стримані, хоча також досить прискіпливо підбирають свій лук.

У Дніпрі цінова політика на сукні досить різноманітна. В Інтернеті можна знайти тих, хто віддають речі просто за «спасибі», є сукні і за 200 гривень і вище. Хтось пропонує вже вживані речі, але гарної якості.

1

У магазинах сукенка обійдеться від тисячі і вище. А за дизайнерську річ готуйте і іноземну валюту.

2

«До вибору сукні я підійшла дуже ретельно, адже окрім індивідуальності тут важлива і зручність. По магазинах я почала ходити після Нового року. Думала, що заздалегідь я зможу підібрати  елегантне плаття, яке на мене сяде за всіма параметрами», – розповідає нам випускниця однієї з дніпровських шкіл Таісія Калейнік.

3

Дівчина  об’їздила майже всі магазини міста. Приміряла сукні вартістю від 700$. «У мене не модельний зріст, і, як безліч низьких дівчат, я зіткнулася з проблемою – всі сукні на мене великі або задовгі. На канікулах ми з родиною поїхали до Ужгорода. І саме там я знайшла сукню своєї мрії! Темно-синю, вишуканого кольору  і фасону. Її ціна – 720 $. В цілому мій образ стриманий, без зайвих стразів, перлів, паєток», – каже Таїсія.

Ще один спосіб отримати гарну сукню – взяти на прокат. Саме так зробила одинадцятикласниця Аня Бузовська.

4

«Прокат цієї сукні коштує 1000 грн і вона мені дуже подобається», – каже дівчина.

А от якщо вам хочеться отримати сукню не дорого, але ексклюзивно – треба шити на замовлення. В залежності від послуг майстрів, а також складності виробу, це задоволення вам обійдеться від 650 (сукня-футляр, не враховуючи вартості тканини) і 1500 за вечірній варіант.

«Ходила по магазинам довго, сукні від 2 тисяч і вище. Я думала про придбання сукні – міряла червону за 8 тисяч гривень, але вирішила таки взяти на прокат і зайвий раз не витрачатись. А після того, як записалась до салону і підрахувала, загалом мій образ обійшовся у 3500 грн», – розповідає учениця однієї зі шкіл Дніпра Надія Лещенко.

Надя

У хлопців також цінова політика на всі смаки. В Інтернеті є оголошення про костюми від 120 грн, також пропонують окремо придбати піджаки.

5

У магазинах в середньому за костюм вам треба буде викласти мінімум декілька тисяч. Те саме стосується і пошиву – ціну формує якість тканини та престижність ательє.

Туфлі та аксесуари – основа образу

Саме аксесуари можуть як зробити ваш образ довершеним, так і зіпсувати. Особливо це стосується дівчат, адже прикраси, туфлі та клатчі – запорука елегантності для будь-якої леді.

7

Варіантів придбати – безліч. Інтернет-об’яви, магазини, форуми та дизайнерські бутіки. Все залежить від вашої платоспроможності.

В соцмережах люди готові продати стильні туфлі та сумочки від ста гривень і вище.

6

У магазинах готуйтесь викладати пару тисяч і вище – залежить від бренду та стилю.

«Якщо говорити про туфлі, з ними все сталося несподівано і спонтанно. Ми зайшли в магазин за одним, вийшли з іншим. Як з дівчатами часто буває. Так купила я туфлі за 7 000 грн. Що стосується додаткових деталей образу, таких як клатч, сережки, браслети тощо, я відразу продумала свій образ, придбавши сукню. За допомогою аксесуарів я домоглася тієї елегантності і розкішності. Сумка коштувала 1000 грн», – розповідає Таїсія Калейник.

«Мої аксесуари коштують близько 500 грн, туфлі також 500. Таким чином за 1000 формую додатково свій образ», – розповідає Аня Бузовська.

Хлопцям трохи простіше – їх взуття має широкий ціновий діапазон, а от на ювелірні прикраси та сумочки витрачати гроші не треба. Хоча можна придбати метелика, стильну хустинку чи навіть хіпстерські підтяжки. І це задоволення – від 200 грн. У тренді зараз аксесуари з національною символікою.

«Я ще не шукав костюм, планую днями пройтися по трьома торгівельними центрами і щось обрати. Мій бюджет 5000 грн, хочу темно-синій костюм, блакитну сорочку і метелик»,-  каже одинадцятикласник  Влад Циганов.

8

Ще один трен для дівчат, який тримається вже декілька років – віночки. Вони також коштують близько 200 грн і вище.

9

Деякі дівчата надають перевагу хендмейду – створюють такі речі самостійно. Тут головне фантазія та простий набір матеріалів, який у спеціальних магазинах можна підібрати від 50 грн і вище (квіти, обручі чи окремі дрібні елементи)

Намалювати красу

Макіяж та зачіска – це те, від чого не відмовиться на випускному жодна панянка. І якщо хлопцям іноді достатньо просто поголитися (а краще не робити цього, адже бороди – це також тренд), то дівчатам треба думати про обличчя та кучері.

«Моя зачіска буде максимально природня, трішки підкреслить довге волосся. Макіяж також стильний і вишуканий – у салоні його ціна 750 грн», – каже Таїсія Калейник.

І Інтернеті можна знайти багато варіантів, коли за репост у соцмережі майстер-початківець зробить вам стильний макіяж за мінімальну ціну, а то й взагалі безкоштовно. Те саме стосується і зачіски.

10

Також тут можна знайти і детальну інструкцію, як зробити трендовий мейк-ап самостійно. «Мені зачіску буде робити моя тітка – вона професійний майстер. А от макіяж зробить подруга. Таким чином все буде безкоштовно», – каже Аня Бузовська.

І якщо колись у зачісках було модно створювати «важкі лаковані конструкції», то сьогодні краса у простих речах.

11

«Найбільшим попитом користуються зачіски-плетіння, різноманітні види косичок, ковбойські «недбалі» коси, пучки та вузли», – розповідає майстер одного з популярних салонів у центрі міста Альбіна Логвіна. Не менш популярні і зачіски з кучерями  на довгому волоссі. Ціни у перукарнях стартують від 200-400 грн і вище, в залежності від важкості виконання та використання додаткових аксесуарів.

Світлини на згадку та відео для онуків

Окрім тих фотографій, які роблять схвильовані родичі на святі, у багатьох школах надають перевагу і професійним фотографам та відеооператорам. Ціни можуть бути різні і починаються від 1500 грн за фотосесію з альбомами чи за диск з тригодинним відео. Враховуючи, що здає на це весь клас, це досить економна стаття витрат.

12

«Це гаряча пора для кожного фотографа та оператора, адже випускні відбуваються щороку. Зазвичай, діти хочуть цікавий фільм, в якому вони будуть розповідати про себе, де будуть відображені якісь особливості в житті класу, тощо», – каже оператор з Дніпра Юрій Чалий.

Шампанське і потанцюємо

Святкування випускного у школі – це урочиста подія. Яким воно буде після вручення атестату – бажання батьків та учнів. Школа не може заборонити випускникам вживати алкоголь чи зустрічати ранок поза стінами школи. За це відповідають вже батьки.

«У кожній школі вирішують святкувати по-своєму, але виключно за взаємною згодо батьків та адміністрації. І це запорука організованого та гарного свята, коли буде усім весело, але без ексцесів», – розповідає вчитель випускного класу однієї зі шкіл Дніпра Альона Устименко.

13

В середньому святкування у кафе чи ресторані обійдеться від 500 грн з людини. У це меню входять гарячі м’ясні страви, салати та шампанське. Звичайно, ціни залежать від рівня, популярності та престижності закладу і можуть сягати і декількох тисяч.

Висновки

Таким чином бюджет на випускний – річ відносна. Все можна сформувати в залежності від вашого бажання та можливостей, адже у кожній статті витрат можна знайти спосіб зекономити, але не на якості. А ми бажаємо усім випускникам щасливої здачі ЗНО і незабутнього вечора – насолоджуйтесь цим прекрасним етапом вашого життя, за яким ви потім будете трошки сумувати!

Дарина Сухоніс