Дніпропетровщина опинилася на другому місці в Україні за кількістю втрачених телефонів

Близько 55 телефонів щодня втрачали українці від початку цього року: ці гаджети крали або ж власники їх губили. Найбільше телефонів «позбувалися» мешканці Києва, на другому місці – Дніпропетровщина, а на третьому – Запорізька область.
Українці з кожним роком утрачають усе менше мобільних телефонів. Такою є статистика Міністерства внутрішніх справ. Так, близько 6,6 тисячі телефонів було викрадено чи загублено від початку 2024 року. І це у 2,5 раза менше, ніж за відповідний період 2021 року, та у 1,3 раза менше, ніж минулоріч. Для порівняння, у 2023-му українці залишились без 29 тисяч телефонів.

Найбільше про втрату телефонів цьогоріч заявляли мешканці Києва – 790 випадків (11,9% від загальної кількості). На другому місці – Дніпропетровщина із 582 випадками (8,8%), а Запорізька область посідає третє місце із 566 випадками (8,6%).

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

ЗА КРАДІЖКУ – 5 РОКІВ ЗА ГРАТАМИ

В Україні за крадіжку телефона можуть покарати як штрафом чи громадськими роботами, так і обмеженням волі до 5 років. Навіть якщо людина просто знайшла телефон та залишила його собі замість того, щоб шукати власника чи звернутися до поліції, вона також матиме кримінальну відповідальність за крадіжку. І такі випадки в українській судовій практиці непоодинокі.

Тож юристи радять: якщо знайшли загублений гаджет, обов’язково спробуйте відшукати власника, щоб повернути йому майно. Коли це неможливо, слід повідомити про знахідку право­охоронців або ж орган місцевого самоврядування.

НАЙПОПУЛЯРНІШИЙ ПАРОЛЬ

Якщо ж у вас украли телефон – звернення до поліції необхідне, щоб повернути цінну річ. Але чимало можна зробити й самим, щоб полегшити пошуки гаджета та не дати зловмисникам скористатися даними із нього. Передусім варто установити спеціальну програму із відстеження телефону, яка дасть змогу визначити локацію девайса, а також видалити всю інформацію з нього чи просто заблокувати.

Не завадить налаштувати подвійну ідентифікацію. У такому разі програми, крім паролю, ще потребуватимуть підтвердження входу за допомогою коду, який надійде через SMS чи на електронну пошту.

І головне – необхідно увімкнути автоматичне блокування екрана. І обмежити кількість спроб введення паролю. А сам пароль обрати складний: жодних днів народжень чи визначних дат. Цим правилом, на жаль, нехтують чимало людей, і не лише в Україні. Як пише видання New York Post, найпопулярніший чотиризначний пароль у світі в 2024 році – 1234. Якщо у вас цей пароль, то зловмисники можуть підібрати його за кілька секунд. Також майже миттєво підбираються паролі з послідовності однакових цифр. Такі паролі теж належать до найпоширеніших. Загалом ті, що складаються із чотирьох символів, можуть мати понад 10 000 можливих комбінацій, тож варто обрати таку, яку буде важко відгадати.

Підготувала Ярослава Хлєбникова

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!