Грибний сезон: календар збору та лайфхаки для грибників
Настала прекрасна золота осінь! Саме на цю пору року випадає пік грибного сезону. Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки продуктів нагадують основні правила «тихого полювання», які гриби та коли краще збирати.
Щороку восени багатотисячна армія шанувальників «тихого полювання» починає прочісувати в Україні навколишні і навіть віддалені ліси в пошуках улюблених видів грибів: білих, маслят, груздів, лисичок, опеньків тощо. Для декого – це хобі, спосіб насолодитися природою, або ж можливість поповнити запаси на зиму. За будь-яких обставин, ця прогулянка приносить велике задоволення, особливо, якщо трофеїв виявиться в достатку.
Досвідчені грибники знають, що гриби в лісах можна збирати майже цілий рік, навіть у грудні (за умови теплої зими можна знайти гливи). Найщедріший грибний місяць – вересень. Проте гарний урожай можна зібрати і в жовтні, і в листопаді, якщо не буде серйозних заморозків. Щоб краще орієнтуватися, коли саме та які види грибів можна знайти у лісах в осінню пору, ми підготували зручний календарик для грибника.
КЛАСИФІКАЦІЯ ГРИБІВ ТА ПРАВИЛА ЗБОРУ
Перш ніж вирушати в ліс по гриби, важливо розібратися із їхніми різновидами і відмінностями. Всі гриби поділяються на отруйні, неїстівні, умовно-їстівні та їстівні. До отруйних належать бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо. Неїстівними називають ті гриби, які не є отруйними, але мають неприємний запах чи смак. Умовно-їстівними є гриби, які втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити – зварити, засушити, підсмажити тощо. Безпечно ж вживати в їжу можна печериці, підберезовики, рижики, гливи, опеньки, маслюки, лисички, боровики, моховики тощо.
Аби уникнути отруєння грибами, радимо суворо дотримуватись кількох основних правил «тихого полювання»:
• Беріть тільки знайомі гриби, в яких ви впевнені на 100%. Так, навіть не на 99%. Адже й 1% сумнівів у кольорі, формі, запаху достатньо, аби гриб залишився рости на місці або рушив на смітник. Для надійності краще взяти із собою в напарники до лісу більш досвідченого грибника.
• Не збирайте занадто молоді чи старі гриби, адже їх легко переплутати із отруйними.
• Не збирайте гриби на забрудненій території, поблизу трас та підприємств, адже вони, як губка, вбирають токсичні речовини та стають небезпечними для вживання.
• Перевіряйте всі гриби в кошику, який принесли додому. Уважно, за гарного освітлення. У разі мінімального сумніву одразу викидайте на смітник.
• Готуйте та обробляйте гриби в той же день, коли їх зібрали. Вони непомітно оку дуже швидко псуються. І в результаті можуть стати отрутою, а не смачним делікатесом.
• Якщо плануєте придбати гриби в пік сезону, в жодному разі не купуйте їх на стихійних ринках із чужих рук та в бабусь біля трас. Достеменно невідомо, що саме і де вони назбирали.
НАЙКРАЩІ ГРИБОЧКИ
Відомо, що гриби також ділять на поживні, менш поживні, посередні і малоцінні. Грибами з оптимальним складом білків, вуглеводів і жирів, а тому найкориснішими, вважаються білі, печериці, польські, гливи, маслюки, лисички, опеньки, підберезники, підосичники тощо. Своєю чергою, фахівці рекомендують не ризикувати своїм життям та збирати найбільш популярні та відомі види грибів, які можна елементарно відрізнити від небезпечних видів. Адже ті ж печериці або сироїжки дуже легко сплутати з блідою поганкою, яка вважається одним із найотруйніших грибів у світі. Тому, щоб перестрахуватися, рекомендуємо звернути увагу на грибочки з нашого ТОПу та полювати у лісах саме на них.
Білий гриб (боровик). Вважається найсмачнішим та найціннішим. Він зберігає привабливі зовнішні характеристики після сушіння та термічної обробки. Має приємний тонкий смак і виражений аромат. Також його цінують за високий вміст корисних речовин, зокрема, сульфідів, які гальмують зростання злоякісних пухлин. Знайти боровика можна у різних типах лісів в усій країні від ранньої весни і до кінця осені. Колір та розмір капелюшка змінюється залежно від віку гриба, тому ви можете зустріти й оливковий, і коричневий білий гриб із верхівкою діаметром близько 45 см. Ніжка білого гриба – розширена донизу, рівна, з дрібною поверхневою сіткою. Їх варять, тушкують, смажать, а також запікають. Також ці гриби можна заморожувати та маринувати на зиму. А із сушених плодів готувати ароматні супи, грибні юшки та пікантні соуси.
Польський гриб. Заслужено вважається улюбленцем грибників. Зовні дуже схожий на білий гриб. У народі також відомий іще як коричневий гриб, панський гриб і моховик каштановий. Тугі грибочки із темно-коричневими шляпками новачки часто приймають за благородний гриб. Проте за смаковими якостями польські нічим не поступаються боровикам. Гриб цінується за тугу м’ясисту структуру, яскраво виражений грибний аромат і злегка солодкуватий смак. За харчовою цінністю належить до 2-ї категорії.
Польський гриб можна знайти в соснових і ялинових лісах від червня до жовтня, а також біля дуба і каштана. Іноді виростає на пеньках, зазвичай поодинці або дуже маленькими групами. У разі натискання пальцями на шляпку її м’якоть синіє.
Опеньки. Витончені капелюшки можуть мати відтінки від ніжно-кремового до жовтувато-червоного. Тонка довга ніжка світло-жовтого або темно-коричневого кольору, одягнена в спідничку. Гриби ростуть великими групами в широколистяних, соснових та змішаних лісах. Якщо ви зібралися за ними восени, то бажано обрати глухий ліс, де багато хмизу і всюди лежать старі дерева. Саме на цих деревах і трухлявих пеньках люблять рости опеньки. Найбільший пік сезону – друга половина серпня і вся осінь. Опеньків можна назбирати і влітку на лузі – їх називають літніми. У таких грибів тонша ніжка, але вони такі ж смачні, як і осінні. Цікавий факт: опеньки – один із найбільш холодостійких грибів. Зимові опеньки можна знайти і за мінусових температур, навіть у грудні під снігом.
Рижики (рудики). Багато грибників на перше місце ставлять сосновий або боровий рудик. Його можна знайти в молодих соснах, які ростуть по трав’янистих галявинах старіших соснових лісів. Рижик – гриб першої категорії, один із найсмачніших. Він вживається солоним, консервованим і маринованим, у засолюванні зберігаючи своє яскраве помаранчеве забарвлення. Ростуть від кінця липня до кінця жовтня.
Маслюки. Їх збирають у хвойних лісах. Свою назву гриб отримав через маслянистий, слизький на дотик капелюшок. Використовується в супах, смажених, солоних, маринованих стравах, у соусах і гарнірах. Для сушіння використовується рідко, але теж придатний. Маслюки порівняно ранні гриби, і їх можна збирати в розчищених сосняках від перших днів червня. Цей період триває не більше двох тижнів. Тоді маслюки зникають і знову з’являються десь із другої половини липня, а масово ростуть із середини серпня до кінця вересня.
Всі гриби слід збирати дуже обережно. Адже під колонією грибочків у землі знаходиться грибниця, з якої виростає її плодове тіло – міцний гриб. Дехто вважає, що грибницю не можна ворушити, оскільки це може негативно позначитися на майбутньому врожаї на місцевості. Такі люди віддають перевагу зрізанню грибочків ножем. Але насправді правильніше буде їх викручувати з-під землі. Так, у цьому випадку грибник трохи поворушить розташовану під землею грибницю, але це їй тільки на користь та стимулюватиме до врожаю нових грибів. Тому не бійтеся викручувати із ґрунту красиві молоді боровички чи маслючки: наступного сезону врожай на вашій грибній галявині буде від цього тільки багатший.
ВАЖЛИВО! З початком війни в Україні в деяких областях, особливо на сході країни, про похід до лісу по гриби доведеться забути. Обов’язково дослухайтеся до рекомендацій місцевої влади та не ризикуйте власним життям. Адже сапери в усій Україні прочісують ліси, пляжі у пошуках небезпечних сюрпризів. Зокрема, радимо утриматися від пошуку грибів у лісах поблизу населених пунктів, які минулого року також перебували в окупації й де велися бойові дії.
ЗА МАТЕРІАЛАМИ ZAKAZ.UA