Коли і яким авто обов’язково проходити ТО

Технічний огляд в Україні було скасовано ще в 2011 році. Тепер він знову повертається у зв’язку з імплементацією Угоди з ЄС. За словами адвоката Андрія Верби, проект документа з цього приводу опублікувало Мінінфраструктури у 2015 році.

Адвокат Андрій Верба розповів, що техогляд для власників легкових автомобілів стане обов’язковим уже з січня 2018 року. Особ­ливо наголосив, що ця процедура неминуча, якщо машини виготовлені більш як
5 років тому. Зокрема, планується обмежити ТО для нових автівок до 5 років, адже вони, зазвичай, уже відповідають усім європейським екологічним стандартам.

Для власників мото­циклів і мопедів перевірка почнеться у 2020 році.

Проводити тех­огляди будуть приватні компанії – СТО, які отримають спеціальні свідоцтва від Міністерства інфраструктури. Зараз таких в Україні близько 700, але їх планують збільшити до 2 тисяч. Скільки коштуватиме ця процедура – поки що невідомо. В Україні перевірку авто здійс­нюватимуть під пильним оком фото­камер. Введення фіксації процесу допоможе подолати хабарництво й ліквідує схеми фіктивного проходження процедури. Дані матеріали повинні зберігатися упродовж трьох років.

Коментар

Валерій Месечко, водій:

– Якщо говорити про мою машину, то ніякого техогляду мені не потрібно. Я вважаю, що кожен водій повинен знати: перевіряти свій автотранспорт і піклуватися про нього – це необхідність. На жаль, багато людей цього не розуміють.  Щодо громадських засобів пересування, то це – особлива справа. Маршрутні таксі, якими їздять мешканці нашого міста, – у жахливому технічному стані.

Аліна Маякова