Коли війна зовсім поруч: громади Чернігівської області – нескорені й незламні

11 серпня журналіс­ти продовжили роботу в Сосницькій громаді, що на Чернігівщині. Відразу зауважу, що цього дня нам надзвичайно пощастило, бо нашим екскурсоводом був краєзнавець цього краю, він же секретар Сосни­цької селищної ради Андрій Ткач. За пів години ми дізналися про цей регіон дуже багато цікавого. Пан Андрій із такою любов’ю розповідав практично про кожну будівлю Сосниці, що всі слухали, затамувавши подих.

Розповідав він про історію краю, ремесла, наприклад, дерев’яне різьблення, якими здавна славиться Сосниця; про знаменитих людей, зокрема, про відомого українського кінорежисера Олександра Довженка, який є уродженцем їхнього регіону. Серед інших відомих особистостей – Марко Полторацький – український та російський співак; Анна Керн – російська шляхетниця, коханка та героїня Олександра Пушкіна; Юрій Виноградський – український краєзнавець, етнограф та діалектолог; Борис Смирнов – нейрохірург і санскритолог.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Символом селища є скульптурний комплекс місцевого коваля Віталія Онищенка. Це візитівка Сосниці, надзвичайно гарна, викована із заліза скульптурна композиція. Серед історичних та культурних пам’яток – Покровська церква (XVIII-XIX століття), Сосницький технікум сільсько­господарського обліку (раніше Зем­ська управа, початок XX століття), музей Олександра Довженка (збереглася оригінальна хатка), краєзнавчий музей імені Ю.С. Виноградського.

У селищній раді нас зустрічав голова Сосницької громади Андрій Портний. Він розповів про географічне положення громади, виробничу діяльність, про співпрацю мешканців із Програмою «DOBRE». Сосницька селищна рада – це географічна область Полісся. Громада розташована в північно-східній частині Чернігівської області. Тут протікає річка Десна, її притоки – Сейм, Убідь. Містить у собі селище Сосницю та ще 40 сіл. Основна виробнича галузь – сільське господарство – вирощування рослин (злаки, соняшник, овочі, картопля). Тваринництво – молочне скотарство. Переробка сільського господарства – виробництво сиру, хлібобулочних виробів, обробка деревини, швейне виробництво. У громаді функціонують Сосницький обліково-економічний фаховий коледж, Сосницький професійний аграрний ліцей, Сосницький багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр, Сосницька дитяча музична школа імені М. Ф. Полторацького, кінотеатр імені О.П. Довженка.

За словами очільника громади, з Програмою «DOBRE» вони співпрацюють від 2021 року. Втілено в життя кілька проєктів. А саме – «Облаштування зали засідань ради». Проєкти «Розвиток кооперативу «Волинківська молочарська спілка» у с. Волинка, с. Лави та c. Киріївка Сосницької територіальної громади; «Молодіжний простір для молоді Сосницької громади!»; «Залучення мешканців до питань розвитку туризму в Сосницькій громаді через створення туристично-інформаційного центру як центру активностей громади в сфері туризму»; «Покращення матеріально-технічної бази КНП «Сосницький ЦПСМД» та КНП «Сосницька лікарня» Сосницької селищної ради»; «Проєкт екстреного реагування (1-й етап – насоси свердловинні та системи автоматизованого керування до них, дизельні генератори, інструменти та обладнання для комунальних підприємств)».

На мою думку, цікавим є проєкт безкоштовного прокату велосипедів жителям громади, в межах якого закупили 28 штук, якими можуть користуватися усі мешканці.

Розповідаючи про перші дні війни та окупацію, селищний голова наголосив на тому, що всі жителі об’єдналися в одну дружну команду. В пекарні пекли хліб, виручила й місцева птахофабрика. Виготовляли тушонку. Оскільки міст був підірваний, то змонтували канатну дорогу, до віддалених сіл передавали нею хліб, інші продукти, звідти передавали молоко. Одне слово, український народ неможливо перемогти чи підкорити.

У КНП «Сосни­цька лікарня» директор підприємства Олег Максименко розповів про результати співпраці громади з Програмою «DOBRE».

Журналістам також показали паромну переправу через Десну, ну й, звісно ж, родзинку Сосниці – Літературно-меморіальний музей Олександра Довженка. Виконувачка обов’язків директора музею Ольга Ярмуш продемонструвала експонати закладу, розповіла про його роботу, заходи, які тут проводять.

Цей престур був надзвичайно важливим для кожного регіонального журналіста. Він засвідчив, що і в умовах війни громади живуть повноцінним життям, разом наближаючи Перемогу.

ПІДГОТУВАЛА НАТАЛІЯ ДІДОВИЧ

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!