Корисні та шкідливі властивості журавлини
Журавлина допомагає знижувати холестерин, але вона подразнює шлунок і може викликати алергічні реакції. Склад цієї ягоди налічує багато важливих вітамінів, включаючи комплекс В, а також вітаміни А та Е.
Крім того, журавлина – це джерело великої кількості мікроелементів, у тому числі таких як кальцій, залізо, магній, калій та цинк. Цей багатий склад забезпечує здатність журавлини ефективно підтримувати роботу імунної системи, повідомляє “Країна здоров’я“.
До того ж у ягоді міститься багато харчових волокон, як нерозчинних, і розчинних. Завдяки цій властивості журавлина благотворно впливає на кровоносні судини, сприяючи їх очищенню від надлишків холестерину (а разом із цим і захисту від кардіопроблем).
Журавлина здатна знижувати концентрацію загального холестерину в крові, вона також зменшує ризик розвитку серцево-судинних патологій: інфаркту міокарда, ішемічної хвороби серця та хронічної ішемії мозку.
Також лікарі називають і шкідливі властивості журавлини. Не у всіх людей шлунок може спокійно перенести концентровано кислу ягоду: вона діє на його ніжну тканину дратівливо. Якщо є виразки, гастрит або інші хронічні хвороби ШКТ, від журавлини слід відмовитись.
Крім того, організм може не переносити журавлину індивідуально, і після її прийому можливі алергічні реакції.
фото з відкритих джерел