Медогляд перед школою: обов’язкові довідки та щеплення для дитини

Зовсім скоро майбутні першокласники будуть знайомитись із першим учителем та сядуть за парти. Цей час – «гаряча» пора для їхніх батьків. Потрібно не лише купити все необхідне для школи – від олівців до змінного взуття, а й отримати обов’язкову медичну довідку – вона потрібна усім дітям, які з 1 вересня вперше підуть до школи. Яких фахівців потрібно відвідати дитині та що робити, якщо в карті профілактичних щеплень не вистачає «відміток». Про це і не тільки дізнавались «Вісті».

СІМЕЙНИЙ ЛІКАР

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Як зазначають лікарі, головна мета таких профілактичних медичних оглядів перед школою – переконатись, що дитина може стати частиною колективу та не має захворювань, які заважали б їй здобувати знання у класі чи займатись на уроці фізкультури. Серед обов’язкових фахівців, які потрібно відвідати дитині, – лікар-ортопед, офтальмолог, хірург та за потреби – стоматолог. Без такої довідки дитина не зможе відвідувати школу.

«Обов’язкову програму складає сімейний лікар, зважаючи на особливості дитини, бо він її знає і він її веде. Він же і видає необхідну довідку. Така довідка – встановлена державою правова константа і вона повинна бути надана адміністрації освітнього закладу, куди вступає дитина», – говорить завідувачка інфекційно-боксованим відділенням Регіонального медичного центру родинного здоров’я Катерина Соколова.

КАРТА ВАКЦИНАЦІЇ

Також під час вступу до школи батьки майбутнього першачка повинні надати карту профілактичних щеплень. «Така карта обов’язкова,її слід надати закладу освіти.Але кожного року, коли дитина переходить у наступний клас, освітній заклад може запросити оновлену карту профілактичних щеп­лень, тому що дитина підростає, настає вік отримувати нові вакцини. Все це потрібно вписувати в карту і надавати в освітній заклад», – зазначає Катерина Соколова.

За її словами, якщо дитина в такій карті має офіційні медичні протипоказання від вакцинації, то це питання буде розглядатись індивідуально для кожного. Медичні огляди школярів в Україні занесено до Програми медичних гарантій та є безоплатними.

ТАМАРА БЄЛКІНА
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!