Мешканець Кривого Рогу мріє висадити незвичайний гай

Криворіжець Володимир Огур більше трьох років власноруч озеленяє схили Петровського відвалу Глеюватського кар’єру, що в Кривому Розі. Ентузіаст разом із добровільними помічниками регулярно висаджують на відвалах чимало жолудів червоного дуба та каштана. Про  це наш земляк ексклюзивно розповів «Вістям». А ще пан Володимир не тільки займається «народною рекультивацією», але й проводить для усіх бажаючих безплатні екскурсії на Петровському відвалі.

Криворізьке плато

– Пане Володимире, що це таке – відвали у Кривому Розі?

– На перший погляд може здатися, що це гори нікому непотрібного каміння! Але відвали за багато десятиліть стали частиною нашого ландшафту. Вони за свій вік обросли травою, кущами, деревами. Це вже наше Криворізьке плато!

– Що підштовхнуло Вас зайнятися озелененням відвалів?

– Особливих спонукань не було. Просто під час підготовки екскурсійного маршруту на Пет­ровський відвал Глеюватського кар’єру звернув увагу на багато вільного місця (усміхається). Та тоді ідеї висаджування дерев не з’явилось. Склалися «пазли» під час підготовки іншого маршруту, до маєтку поміщиків Харіних у Веселих Тернах. Там у старому парку залишилося кілька вікових дубів, що успішно плодо­носять, через що під їхніми могутніми кронами ростуть цілі колонії молоденьких дубочків. Саме тоді й виникло бажання «переселити» їх на відвал. Спробували з сином першу партію (32 дубочки) висадити. Експеримент удався. А потім озеленення схилу я залучив до програми екс­курсії по Петровському відвалу як елемент рекультивації.

Від тополь до тюльпанів

– Пам’ятаєте свої перші саджанці? Де це було?

– На Петровському відвалі у 2015 році.

– Хто Вас тоді підтримав?

– Тоді мене не просто підтримав, але й виконав левову частину роботи мій син Олекса. Йому було 10 років. Відтоді він не пропускає жодного «посадкового» дня.

– Що можна висаджувати на відвалах?

– Добре ростуть тополі, берези, в’язи, калина, абрикоси, терен. Ми «підселяємо» до них дуба звичайного, червоного дуба, вербу, гледичію, акацію, клена, китайського клена, бузок. Непогано себе почувають також хвойні. Заклали велику тюльпанову галявину.

– Де берете саджанці? Це фінансово складно?

– Саджанці заготовляємо своїми силами. Під час екскурсій я звертаюсь до відвідувачів із проханням заготовляти посадковий матеріал, якщо є така можливість.

Корисна справа

– Чи підтримують Вас домашні?

– Так. Син Олекса, як я вже казав, активно працює на відвалі. Дочки збирають та заготовляють насіння різних трав. Дружина допома­гає із вирощуванням саджанців.

– Чи приєднуються до Вас науковці нашого Ботсаду, а також педуніверситету?

– До Ботсаду я не дістався (усміхається). Географічно до мене ближче знаходиться пед­університет. Там я познайомився із Василем Миколайовичем Савоськом, доцентом кафедри ботаніки та екології. От саме він і є головним консультантом із озеленення відвалу. Консультує не тільки теоретично, але й на практиці показує, як правильно виконувати посадкові роботи. І залучає до цієї справи студентів.

– Як гадаєте, чого не вистачає нашим ГЗК якісно займатися рекультивацією земель, з їхніми-то можливостями?

– На всіх ГЗК, на жаль, уже відсутні цехи рекультивації.

– Навіщо Вам усе це?

– Я мрію через років 10 прогулятися по молодому лісочку.

– Тобто ця справа стала сенсом Вашого життя?

– Навряд чи можна сказати, що висаджування дерев на відвалі стало сенсом мого життя. Просто це цікава і корисна справа.

– Коли можна отримати перші результати від «народного озеленення»?

– Перші результати, хоч і незначні, але вже є: починають квітнути тюльпани. А більших ефектів треба чекати, я думаю, років через 5-10. Панорама Петровського відвалу (район Первомайки) під час екскурсії 12 квітня засвідчила, яким він може бути красивим навесні. Більшість рослин, зрозуміло  ж, –  самосійки. Але на відвалах починають приживатися і деревця, висаджені учасниками екскурсій. Тут і вербичка, і дубочки, і клени, і навіть яблуньки… Чимало відвідувачів 2016 – 2017 років упізнають своїх «вихованців».Зацвіли перші тюльпани Петровського відвалу.

– Що плануєте висаджувати цього року? І де саме?

– Продовжуватимемо озеленення Петровського відвалу: будемо висаджувати бузковий гай.

Подяка за допомогу

Велика подяка тим людям, які регулярно постачають посадковий матеріал тюльпанів. Це: Ірина Грачова (саме її перші 150 цибулинок тюльпанів були висаджені на відвалі), Наталя Овчарова (разом з ріднею з Дніпра вона зібрала 1800 цибулинок тюльпанів з різних міст України, Німеччини та Голландії), Людмила Кобзар (надала і тюльпани, й іриси, й саджанці декоративних кущів), Ольга Зуй (заготовила і передала для посіву багато насіння квітів). Активно висаджують рослини на Петровському відвалі екс­курсанти. Дехто навіть зі своїми саджанцями приходить.

Володимир Думанський