Міф про «комп’ютерні» окуляри та їх користь

У гонитві за здоровим зором і міцним сном маркетологи, лікарі та пацієнти кинулися рекламувати, прописувати і носити окуляри з стеклами, що блокують синє світло. Група вчених з Австралії та Великобританії взялася оцінити цю практику на основі нових наукових праць. Виявилося, що немає достовірних даних про користь синіх фільтрів для очей, здоров’я та сну пацієнтів.

Дослідники з Університету Мельбурна спільно з колегами з Університету Монаша та Лондонського міського університету піддали аналізу 17 опублікованих досліджень із 6 країн, присвячених використанню окулярів, що блокують синє світло. Рандомізовані контрольовані дослідження включали від 5 до 156 учасників та проводилися протягом періоду часу від одного дня до п’яти тижнів, повідомляє toneto.net.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

В результаті проведеної роботи вчені прийшли до висновку, що окуляри, що блокують синє світло, можуть не відповідати заявам рекламодавців та кабінетів оптометрії. Як наслідок вчені закликають фахівців та споживачів двічі подумати про вибір окулярів з фільтруючим склом. Як мінімум, це будуть викинуті гроші. В опублікованих даних дослідники не знайшли переконливих даних про вплив фільтрів синього світла в окулярах на загальний стан очей, якість сну чи зорову працездатність.

Кількість синього світла, що отримуємо нашими очима від штучних джерел, таких як екрани комп’ютерів, становить приблизно тисячну частку від того, що ми отримуємо від природного денного світла. Слід також пам’ятати, що лінзи, що фільтрують синє світло, зазвичай відфільтровують близько 10–25 % синього світла, залежно від конкретного продукту. Для фільтрації більшої кількості синього світла лінзи повинні мати явний бурштиновий відтінок, що суттєво вплине на сприйняття кольору.

Фото : з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!