Міський голова Дніпра зробив жорстку заяву

Монобільшість, котра утворилася у Верховній Раді після позачергових виборів, має всі інструменти для завершення реформи децентралізації. Водночас місцеві вибори стануть можливими лише після того, як територіальні громади матимуть не лише гроші, а й ширші повноваження та виправлений виборчий закон. Про це мер Дніпра заявив у п’ятому випуску авторської передачі «Запитай Філатова».

«Головне – за які законопроекти голосуватиме монокоаліція. Коли є консолідована більшість, вона може ухвалювати як закони необхідні, так і ті, що можуть розвернути суспільні процеси у зворотний напрям», – сказав Борис Філатов.

Мер також нагадав, що існувала практика, коли перед ухваленням державних бюджетів центральна влада намагалася «пограбувати» територіальні громади, а надто місто Дніпро – як бюджетоутворювальний мегаполіс.

Борис Філатов зауважив, що нині до нього «надходять сигнали» про намагання поновити цей метод. Така ситуація може коштувати місту втілення низки важливих проектів. Зокрема, йдеться про тролейбус на житломасив Перемога-6.

«Ви (мешканці міста Дніпра, – ред.) обрали, а тепер ви з них питайте», – додав очільник Дніпра.

Борис Філатов підкреслив, що не боїться дострокових виборів до місцевих рад. Натомість, крім грошей, територіальні громади мають отримати більше повноважень. Йдеться, зокрема, про поліцію громадського порядку та екологічний контроль. Також, на думку Бориса Філатова, кількість місцевих депутатів повинна скоротитися, а самі вони мають обиратися від мікротериторіальних громад, не бути партійними і займатися виключно територіями.