Морозиво взимку: корисно чи небезпечно
Всі ми в літню спеку мріємо про порцію прохолодного морозива, легкий і освіжаючий смак якого подарує гарний настрій. Але зараз, під час зимової холоднечі, відмовитися від цих ласощів все одно складно. Рука в супермаркеті так і тягнеться до чергової замороженої смакоти, але тут же відразу згадуються слова наших бабусь, які вважали, що цей продукт може викликати біль у горлі та навіть ангіну. Чи так це?
Сучасні експерти і медики впевнені, що це — міф. Більше того, деякі педіатри та терапевти радять у складі комплексного лікування деяких форм тонзиліту використовувати жирне натуральне морозиво. Воно допоможе зняти набряклість, полегшить дихання і, звичайно, підніме настрій, що дуже важливо для хворої людини.
У деяких східних культурах заборонено вживати охолоджені продукти у зимовий час, бо вони відбирають енергію. І, дійсно, під час важкого гірського переходу, тобі і самій навряд чи захочеться замороженого смаколика. Але, перебуваючи в теплі біля каміна або у затишному кафе, одна порція холодної солодощі призвести до ангіни або розвитку грипу не зможе.
Єдине, про що варто пам’ятати, — калорійність цього десерту і велика кількість цукру в його складі. Однак і в цьому випадку занадто боятися не варто. Головне — знати міру! Класичні різновиди морозива, як і інші молочні продукти, є одним з найкращих природних джерел кальцію. Проте зловживати солодощами, особливо у вечірній час, не варто.
Що стосується запасу енергії: східна мудрість тут помиляється. Прості вуглеводи, що містяться в морозиві, поліпшать життєвий тонус і загальне самопочуття. Але, на жаль, цей ефект дуже швидко проходить, тому про повноцінний сніданок, обід і вечерю морозивом не йдеться. Морозиво має бути лише десертом.