На Дніпропетровщині через обстріл пошкоджено історичну пам’ятку

На Дніпропетровщині, у Юр’ївській громаді, через атаку російських військ 8-го грудня пошкоджено історичну пам’ятку — найстарішу церкву ПЦУ. Свято-Преображенський храм збудували у 1814 році. Через обстріл в ньому вибито вікна та понівечено ікони, повідомляє Суспільне.

Настоятель храму отець Владислав каже: того ранку він прокинувся від вибухів, які було чутно з боку Павлограда. “Матушка каже: “Вибухи”. Але я вже до них звик, навіть не звернув уваги на них. Але коли пролетіла ракета над будинком, матушка сказала, що була заграва. І буквально через декілька хвилин пролунав вибух. Я зрозумів, що цей вибух був вже десь поряд з нами”, — згадує він.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

У той момент в церкві нікого не було. Віряни допомогли прибрати приміщення після обстрілу.

“Ми хвилин за 15-20 прибрали все, тому що було дуже багато скла, були вітражі, невеликі уламки цієї ракети. Парафіяни і ми це все прибрали, і вже ближче до вечора, коли мій знайомий зателефонував, я сказав що потрібна плівка. Він привіз плівку нам, і ми перекрили вікна плівкою”, — говорить священник.

Храм був будований на початку ХІХ століття. За радянської влади, 1958-го року, його закрили. У будівлі було зерносховище, де зберігали хімікати. За часів Незалежності храм відновили. “Мощі Георгія-Переможця у нас є, у нашому храмі. Так само у нашому храмі є мощі Оптинських старців. Мабуть, тільки дякуючи тому, що святі перебувають у нашому храмі і вони передають наші молитви Богу, він захистив людей у нашому селищі”, — додає настоятель. Зараз, каже він, у споруді передусім треба замінити вікна. Уже зробили заміри, чекають на виготовлення.

“Велике бажання насправді, щоб провести на Водохреща тут службу, зазвичай цього дня у нас дуже багато людей”, — додає він.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!