На Дніпропетровщині вшановують видатного академіка

У лютому 2024 року хіміки Дніпропетровщини відзначають 150-річчя з дня народження видатного ученого, педагога, громадського діяча – академіка Лева Володимировича Писаржевського. Детально про це повідомляють на сайті ДНУ імені Гончара.

Його внесок у розвиток освіти і науки у Дніпрі важко переоцінити. Достатньо згадати причетність Лева Володимировича до створення у 1918 році нашого університету, хімічним відділенням якого та кафедрою неорганічної хімії він керував упродовж 10 років. За ініціативи Л. В. Писаржевського було також відкрито хімічний факультет і у Гірничому інституті, який згодом у 1930 році реорганізували в Дніпропетровський хіміко-технологічний інститут (нині увійшов до складу Українського державного університету науки і технологій) – потужну кузню інженерно-технічних кадрів для хімічної промисловості країни .

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Лев Володимирович, безпосередньо чи через своїх найближчих учнів, брав участь у створенні низки й інших наукових та навчальних закладів. Серед них варто відзначити організацію у 1927 році Українського інституту фізичної хімії, одного з перших науково-дослідницьких закладів не лише в нашому місті, а і в країні. Пізніше цей інститут був підпорядкований Академії наук УРСР і після Другої світової війни переведений у м. Київ, а в 1938 році Інституту фізичної хімії присвоїли ім`я засновника і незмінного керівника – Л. В. Писаржевського.

Постать видатного ученого належним чином вшанована в Дніпровському національному університеті. Свого часу гранітна плита з його зображенням була розміщена на пантеоні академіків біля І корпусу. На фасаді корпусу №2, де тривалий час розміщувався хімічний факультет, встановлено барельєф.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!