На Дніпропетровщині виявили раритетні види рослин (Фото)

На початку серпня науковці Криворізького ботанічного саду здійснили експедиційний виїзд у дві балки басейну річки Домоткань, попутно оглянувши заплаву річки Саксагань поблизу однойменного села. Своїми спостереженнями науковці поділилися на ФБ-сторінці ботсаду.

У заплаві Саксагані було повторно обстежено популяцію регіонально рідкісного виду, включеного до  Червоної книги Дніпропетровської області, сосюреї гіркої. Знайшли її там уперше в 2020 році. За цей час зарості сосюреї значно розширили зайняту площу, яка наразі перевищує 2 га.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

 Було виявлено низку раритетних видів флори Дніпропетровщини – кермек широколистий, дзвоники скупчені та аконіт дібровний, які розсіяно зустрічаються по балкових схилах. В одній із балок басейну Домоткані знайдено астрагал шерстистоквітковий та півники понтичні. Обидва види включені до Червоної книги України.

Окрасою балкових схилів на початку літа стають сріблясті хвилі квітуючої ковили. Тут поширені п’ять видів ковили – вузьколистої, Лессінга, найкрасивішої, пірчастої та волосистої. Останній вид квітне саме напередодні осені. Всі види ковили представлені в Червоній книзі України, а переважна більшість рослинних угруповань з їх домінуванням включені до «Зеленої книги України».

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!