Післявоєнна адаптація бійців АТО на природі та свіжому повітрі

Подихати ароматом соснового лісу, випити мінеральної води з природніх джерел і насолодитися красою Присамар’я запрошує воїнів АТО місцевий санаторій. У здравниці захисники можуть безкоштовно пройти оздоровчий курс за двома напрямками – санаторно-курортним та реабілітаційним. У грудні мають змогу відпочити понад 100 учасників бойових дій.

видпочмнок2

Аби відправитися до санаторію «Новомосковський», не треба проходити медкомісію та збирати безліч документів. Достатньо відвідати управління соцзахисту за місцем проживання. При собі варто мати копію та оригінал посвідчення учасника бойових дій (або інваліда війни), плюс – довідку про участь в АТО. Хоча з цим пакетом документів можна їхати прямісінько й до здравниці, завчасно попередивши про візит за телефоном  (067) 633 66 15.  

Якщо боєць віддає перевагу санаторно-курортному лікуванню, то знадобиться медична довідка певного зразка. Щоправда, за нею не обов’язково йти до районної лікарні. Її можна отримати на місці: у санаторії пішли назустріч, аби пришвидшити цей процес.

«Участь у бойових діях тягне за собою розлади, які заважають нормальному життю. Тому ми приділяємо чимало уваги відновленню психічного здоров’я та ефективній соціалізації бійців. Сьогодні в учасників АТО є можливість відпочити та поправити здоров’я у мальовничому куточку Орлівщини. Тривалість курсу – понад два тижні. Путівки придбали за державні гроші, тож, для військовослужбовців вони – абсолютно безкоштовні», – акцентувала радник голови ОДА Ольга Горб.

Санаторій один з перших в Україні створив умови для психологічної реабілітації учасників АТО. Така програма тут проходить у три етапи. Під час першого кожному пацієнту проводять індивідуальну психодіагностику. Вона визначає подальше лікування. Після – групові заняття, які допомагають АТОшникам адаптуватися в сім’ї, трудовому колективі, соціумі. По закінченню лікування – контроль психічного здоров’я та індивідуальні рекомендації.

Також бійці можуть зміцнити здоров’я і в інших санаторіях України. Цьогоріч вже відпочили та оздоровилися понад 600 захисників Дніпропетровщини. З обласного бюджету матеріальну допомогу на оздоровлення отримали більше 2 тис. бійців.

Додатково про оздоровчу програму для демобілізованих можна дізнатися в Центрі допомоги бійцям АТО та членам їх сімей при ОДА. Адреса Центру – проспект Кірова, 1 (1-й поверх), телефон – (056) 742-86-62. Філії Центру діють у 22-х районах області.

Залишити відповідь