Продукти, які провокують головний біль: що виключити з раціону
Головний біль – частий супутник багатьох людей, і його причини можуть бути різними: від стресу до змін погоди. Однак іспанські дієтологи Сандра Вакуера та Альваро Санчес звертають увагу, що деякі продукти здатні погіршити стан і навіть викликати мігрень.
До таких продуктів належать:
- Цитрусові та полуниця – у багатьох вони викликають алергічні реакції, які можуть супроводжуватися головним болем.
- Шоколад, кава та помідори – ці продукти активізують вироблення гістаміну, що може спровокувати мігрені.
- Блакитні сири – містять сполуки, які негативно впливають на людей, схильних до головного болю.
- Авокадо – багате корисними жирами, але також є сильним алергеном.
- Червоне вино – варто виключити, якщо після його вживання ви помічаєте головний біль.
- Ковбаси та м’ясні продукти глибокої переробки – містять добавки, які можуть погіршувати стан.
Цікаво, що навіть надмірне вживання кави – три порції або більше на день – може викликати напади мігрені. Водночас повна відмова від кофеїну також здатна спричинити головний біль.
Дієтологи радять дотримуватися режиму харчування і вживати їжу кожні три години, щоб уникнути різких коливань рівня цукру в крові.
Окрім харчування, джерелом головного болю можуть бути метеозалежність, порушення сну, стрес, тривале перебування у жаркому середовищі чи переохолодження. Тому комплексний підхід до здорового способу життя – ключ до боротьби з цією проблемою.
фото з відкритих джерел