Рада підтримала спецконфіскацію у першому читанні

Верховна Рада підтримала за основу законопроект №4054 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України для виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму, стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації.

Як повідомляє  Укрінформ, відповідне рішення підтримали 264 нардепи. У другому читанні парламент розгляне законопроект у четвер.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, метою законопроекту є забезпечення належного виконання рекомендацій ЄС, що має важливе значення для прискорення візової лібералізації, та забезпечення застосування інститутів “спеціальної конфіскації” і “арешту на майно” у чіткій відповідності до європейських стандартів.

Так, проектом пропонується у статті 961 КК запровадити можливість застосування спеціальної конфіскації за умови вчинення умисного предикатного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки такого злочину; злочинів, санкції за які на сьогодні прямо передбачають таку конфіскацію.

У свою чергу, зміни до КПК мають на меті забезпечити можливість накладення арешту на майно в кримінальному провадженні у випадках необхідності збереження доказів; застосування спеціальної конфіскації; застосування конфіскації як виду покарання (заходу кримінально-правового характеру) до фізичних (юридичних) осіб; забезпечення виконання цивільного позову або стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Залишити відповідь