Секрет равлика: як доять малу рогату худобу і де використовують кінцевий продукт

Огляд новітніх українських продуктів: слиз равлика. Компанія «Здравлик» з Дніпропетровщини.

Муцин (складний білок – глікопротеїн) – це слиз равлика в звичному нам розумінні. Був відкритий в Південній Америці в 20-ті роки минулого сторіччя. Фермер з Чилі, спостерігаючи за своїми працівниками, які вирощували равликів на екологічних чистих фермах для французьких ресторанів, зауважив, що шкіра рук співробітників навіть у зрілому віці виглядає молодою і гладкою. Крім того, дрібні подряпини і пошкодження шкіри гоїлися в рази швидше, ніж у інших людей.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Звичайно ж, це спостереження не могло не зацікавити вчених з усього світу, які внаслідок почали активне дослідження муцину, яке тривало два десятка років, і відкрили всі його чудові властивості, з’явилися і перші виробники слизу – равликові компанії.

секрет равлика_равликовий слиз

Але не варто бігти закуповуватися Ахатин і пускати їх в подорож по шкірі, як це роблять в деяких екзотичних салонах краси. По-перше, це небезпечно – равлики переносник багатьох паразитів та захворювань, а фермерський равлик – дотримується сурового ветеринарного контролю, а для виробництва косметичних кремів використовують відфільтрований екстракт слизу равлика. По-друге, равлик виділяє два види слизу: один потрібен для полегшення пересування і ковзання, він не містить корисних елементів в необхідній концентрації. А ось другий вид слизу, який равлик виділяє в моменти небезпеки (стресу) або для загоєння ран – саме той, який використовують сучасні косметологи. Зокрема, муцин широко застосовують у виробництві косметики саме південнокорейські та європейські фахівці.

І третє: цінний равликовий слиз, що містить колаген, відбирають виключно з середземноморського равлика Helix aspersa Muller та Helix aspersa Maxima.

Якість муцину залежить від багатьох факторів: температурного режиму, сезону і раціону харчування равликів, способу відбору слизу. Тому не варто дивуватися, чому два креми на основі муцину можуть надати абсолютно різний за якістю вплив. Основа ефективності крему у вихідній сировині. Але дізнатися докладну інформацію про це буде практично неможливо, в цьому випадку варто дізнатися де вирощують і яких саме равликів, муцин яких використовують для виробництва конкретного крему. Найціннішим муцином вважається секрет равлика від їстівних середземноморських равликів Helix Aspera Muller.

Батьківщина цих равликів – Середземномор’є, тому дія муцину відома ще зі стародавніх часів у Європі, ще стародавні греки споживали равликів та їх яйця для омолодження та підняття демографії. (прим.ред)

секрет равлика_равликовий слиз

Метод виробництва слизу і синтезування з нього чудодійного муцину, який використовують в косметичних засобах – дуже дорогий і витратний процес. Тому і продукти на його основі можна віднести до преміум-сегменту.

Важливо відзначити, що равлики, які використовуються для виробництва муцину для косметичних засобів, не страждають і не вмирають в процесі його добування. Helix Aspera Muller вирощують на спеціальних фермах і надають спеціальний догляд та харчування.

“Технологій відбору декілька, – розповідає голова фермерського господарства «Здравлик» Марія Недвига. – Хімічна – наприклад «MullerOne», що розроблена в Італії та механічні. Наприклад компанія «Здравлик» використовує власну технологію відбору слизу «Здравлик-муцин», цілком фізіологічну. Потім равликів переміщують назад на ферму, а слиз фільтрують”.

Слиз  середземноморського равлика. Фото компанії Здравлик

«Чисту речовину – не перероблений слиз равлика використовують місцеві компанії через короткий термін зберігання білка. Промислово ж використовують екстракт слизу та ліофілізований слиз – осушений вакуумним способом. З 1 кг равликового слизу можна всього виділити 5-10 г сухої речовини муцину, білого і дуже легкого порошку. До речі, наша компанія вже ліофілізує слиз равлика в Україні – це найдорожчий продукт равликівництва – 1 грам такої сухої речовини на світових ринках коштує від 30 долларів», – повідомляє Марія Недвига.

Ліофілізований слиз равлика. Фото компанії Здравлик

“Нажаль, сьогодні ні равликовий слиз, ні його перероблені продукти в Україні промислово не використовуються, і ці продукти залишаються експортними. Однак це перспективна галузь і ринок для нашої країни.

Компанія «Здравлик» у наступному році планує випуск для вітчизняного ринка косметологічних вологих серветок просочених натуральним чистим та очищеним равликовим слизом. Це буде натуральна, дуже дієва і, до того ж, перша українська равликова косметика. Адже середземноморські равлики – саме з українських пасовищ фермерського господарства Здравлик», –  розповідає пані Марічка.

Чим корисний муцин?

Муцин – це джерело еластину, колагену, схожого з людським; гликолевої і гіалуронової кислоти. Креми на основі цього компонента інтенсивно зволожують, повертають здоровий тон, омолоджують і сприяють прискореній регенерації шкіри. Цікаво відзначити факт, що шкіра людини на пошкодження реагує запаленням і роздратуванням, в той час як равлик починає виробляти слиз в більшій кількості, і саме другий вид слизу з вмістом антимікробних пептидів і антиоксидантів, які запускають прискорені процеси регенерації. Саме тому використання муцина так поширене в засобах для проблемної шкіри.

Крім того, муцин стимулює активність фибропластов, що відповідають за виробництво колагенових і еластинових волокон. До того ж, муцин допомагає дермі протистояти агресивному впливу вільних радикалів, що стимулюють знищення колагену в клітинах.

Якщо використовувати секрет равлика з пептидами, то можна отримати справжній еліксир молодості, але й ціна на крем стане в рази вище. Клінічно доведено, що застосування засобів з равликовим слизом значно покращує зовнішній вигляд, гладкість і пружність шкіри, і зменшує загальну кількість зморшок на 29%, а глибину зморшок на 16%.

Також варто відзначити, що секрет равлика насичений вітамінами групи А, В, Е і ін. Саме ці елементи відповідають за позбавлення шкіри від токсинів, регенерацію тканин, зволоження і утримання вологи в організмі.

Равликові креми також надають і інші ефекти, наприклад, такі засоби відмінно борються із запаленнями і лущенням. Однак варто зазначити, що головне завдання муцина – це процес відновлення клітин, тобто, він відмінно загоює і омолоджує. Тому, якщо вам необхідно зволоження, то поряд з кремом на основі муцина равлика необхідно використовувати і чистий зволожуючий равликовий слиз.

*Косметичні продукти з муцином рекомендовані, в першу чергу, людям з обезводненою, тьмяною і в’янучою шкірою. Крем з високим вмістом секрету равликів особливо актуальний для жінок від 35-50 років. Він прекрасно живить і підтягує шкіру.

*Важливо знати, що не рекомендується використовувати крем на основі муцину в якості бази або основи під макіяж, особливо якщо ви користуєтеся кремами. Через в’язкість равликового крему ваша декоративна тональна основа може погано наноситись та взаємодіяти, скочуватися зі шкіри. Найкраще використовуйте продукт з муцином як нічний крем. Однак, якщо все ж ви хочете використовувати равликовий крем двічі в день як курс терапії, то наносьте тональний засіб не менше, ніж через півгодини після використання крему.

*Чудеса обіцяємо, але не відразу! Будь-який крем для шкіри володіє накопичувальним ефектом. Щоб зрозуміти, підійшов вам куплений засіб чи ні, необхідно регулярно і, що не менш важливо, правильно використовувати його протягом 2-2,5 місяця. Тільки по закінченню цього часу ви з упевненістю зможете зробити вірні висновки.

Але, наприклад якщо нанести чистий равликовий слиз на шкіру – ефект миттєвий! Шкіра відразу зволожується, та стає оксамитовою. Це і є миттєва дія колагену. Взагалі чистий равликовий слиз – не липкий і слизький, а рідка і текуча речовина бежевого кольору.

Муцин корисний для всього організму: цей унікальний білок живить усі клітини, якщо, наприклад, вживати м’ясо равликів або найціннішу білу равликову ікру – колаген міститься у всіх продуктах равликівництва і саме тому такі популярні в світі, а світове споживання равликів складає 400 тисяч тонн на рік! Равликовий слиз – тільки сегмент ринку.

Ми пишаємось, що навчились не тільки вирощувати середземноморського равлика в Україні, а й безпечно відбирати та переробляти унікальний продукт – слиз равлика!

Фермерське господарство «Здравлик»: +380 68 637-14-24, https://zdravlyk.prom.ua/

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!