Сезон ботулізму: як захиститися від небезпечної недуги

В Україні лише у перший літній місяць поточного року 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом «ботулізм». Випадки хвороби зафіксували у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та у самому Києві.

Ймовірною причиною недуги стали домашні паштети, в’ялена риба та м’ясо. За словами лікарів, саме у травні-червні в Україні настає «сезон» ботулізму, а кількість випадків різко зрос­тає.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

ЩО ТАКЕ БОТУЛІЗМ

Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукує бактерія Clostridium botulinum. Вона живе в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених у домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах із м’яса. Ботулінічний токсин блокує сигнал до скорочення м’язів і викликає їхній параліч. Саме у разі повного паралічу дихання людина може загинути. Так, минулого року 5 людей померли внаслідок ботулізму, а загалом у 2023-му захворіли 85 українців, зокрема, 4 дитини.

Інкубаційний період недуги триває від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин. У недужого виникає м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати), сильно виражена сухість у роті, нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима), також у разі ботулізму може почати двоїтись в очах. Врятувати хворого може своєчасне введення сироватки. Нині, за словами лікарів, вона є в усіх областях України.

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком. А їжа зі збудником ботулізму не змінює зовнішнього вигляду. Тому зрозуміти, які саме продукти заражені – неможливо. Навіть якщо провести лабораторний аналіз. Зокрема, це стосується риби. Адже, як пояснює лікарка Тетяна Наливайко, збудник може бути у будь-­якій частині рибини.

«У нас навіть колись був випадок такий, що жінка відкрила консерву домашню і дала своїй сім’ї. І якраз той шматочок, який вона з’їла зверху, був заражений і вона захворіла. Тобто, він має таку влас­тивість локалізуватися десь в одному місці», – розповіла Наливайко.

Отже, єдиний спосіб не захворіти на ботулізм – дотримуватись правил безпеки. Та ретельно обробляти продукти, у яких можуть міститися токсини.

«Сам токсин, він дуже стійкий до температури, і гине за температури не менше 100 градусів. Якщо у нас є консервована якась продукція, то краще її, перед тим як їсти, прокип’ятити декілька хвилин. Ну, взагалі, я сказала б, що ідеальною умовою є відмова від консервації домашнього приготування», – закликала Тетяна Наливайко.

СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, ознаки недуги так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми такі:

•порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Щоб уберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

• в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
• м’ясних та грибних консервів;
• консервів домашнього виробництва;
• якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
• якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

До речі, від ботулізму немає імунітету, і люди, які вже раз перенесли недугу, можуть захворіти знову.

Підготувала Наталія Ковальчук
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!