Українська школярка розробила польовий фiльтр для води

Усе генiальне таки просте. У цьому на власному досвiдi пересвiдчилася 17-рiчна Єлизавета Корольова. Дiвчина змайструвала простий та ефективний пристрiй для очищення води в польових умовах. I, як годиться справжньому винахiдниковi, випробувала власну розробку спершу на собi. Єлизавета сьогоднi вчиться у випускному класi школи №17 в Житомирi.  Розповідає expres.ua.

Ранiше дiвчина жила на Донбасi, у мiстечку Красногорiвка. З початком бойових дiй родина переїхала в Житомир. Батько Єлизавети частенько щось конструює та майструє. Донька перейняла це захоплення. Тож вирiшила зробити якусь рiч для солдатiв. Вибiр зупинила на водяному фiльтрi. Такi портативнi пристрої є в армiях захiдних країн – у тих-таки американцiв. Але вартують вони дорого – сотнi доларiв. Натомiсть юна винахiдниця обiйшлася куди меншими витратами. “Я стала експериментувати зi звичайними фiльтрацiйними матерiалами — ватою та активованим вугiллям, – розповiдає школярка. – Ще менi знадобилися трубки вiд крапельницi, кiлька шприцiв. I двi пластиковi пляшки. Одна – для брудної води, друга вже для очищеної”.

Шприци зi зрiзаними кiнцями стали основою фiльтра. Всередину їх Лiза кiлькома шарами щiльно заклала вату та засипала потовченi таблетки вугiлля. Зрiзанi корки пляшок також приладнала до цiєї конструкцiї. Самi пляшки з’єднала з фiльтром трубками вiд крапельницi.

“З одного лiтра брудної води виходить 750 мiлiлiтрiв чистої, – пояснює Єлизавета Корольова. – Iншими словами, процес фiльтрацiї забирає 25% води. Але ж лишається 75% – вже очищеної! Мiж iншим, такий фiльтр можна використовувати не лише в армiї, а й у турпоходах, та й в iнших умовах далеко вiд цивiлiзацiї. Пакет iз деталями фiльтра легкий i компактний – вмiщується на долонi. А головна його перевага – у надзвичайнiй дешевизнi. Всi компоненти одного комплекту обiйшлися менi у 40 гривень!” Тепер дiвчина мрiє, що її розробкою зацiкавиться держава й оснастить усiх вiйськових цiєю такою потрiбною деталлю амунiцiї. Тодi навiть вода з калюжi не здаватиметься бридкою, бо пiсля очищення буде прозора i смачна.