Скільки цього літа обійдеться пікнік на природі
Літо – час, коли багато людей із друзями та рідними (аби трохи перепочити від новин) відправляються готувати шашлики на природу – до лісопарків чи орендують альтанки. «Вісті» підрахували, скільки цього року обійдеться відпочинок на природі з традиційними стравами з м’яса.
ВИБІР ПРОДУКТУ
Для смаження на вогні мешканці області обирають два види м’яса – курятина та свинина. Перше смажать частіше не на шампурах, а на решітці-гриль. Популярні зазвичай такі частини курятини, як філе, гомілки, крила та стегна. Із свинини на шашлик найчастіше купують ошийок, бо він підходить для цього найбільше – під час смаження жирові прожилки рівномірно просочують м’ясо і в підсумку можна отримати дуже м’які та соковиті шматочки. Також для шашликів використовують свинячу вирізку та корейку. Можна засмажити і яловичину, але це м’ясо більш жорстке та дорожче, порівняно з курятиною та свининою. Баранина також недешева, але якщо хочете витратитись на такий вид м’яса, то фахівці радять брати м’якоть задньої ноги або вирізку. До речі, на Кавказі найпопулярніший шашлик саме із баранини.
Під час вибору будь-якого м’яса потрібно звертати увагу не тільки на його запах та колір, а й щільність і відтінок жиру – він має бути білим, а не жовтим. Найкраще для шашлика купувати охолоджене м’ясо, бо розморожене матиме іншу текстуру, а парне – стане жорстким під час смаження. Яким повинен бути маринад – кожен обирає на свій смак. Можна придбати вже заздалегідь замариноване м’ясо в магазині – у роздріб із прилавку чи фірмове, розфасоване у пакети від виробника. Також витримують м’ясо для смаження у кефірі, пиві, оцті з цибулею. Варіантів – безліч, як і рецептів.
ЦІНИ НА ПРОДУКТИ
Порівняно з минулим роком, вартість м’яса зросла майже на 50%. Наприклад, ошийок у магазинах Дніпропетровщини можна придбати за ціною в середньому 250 грн за 1 кг, на ринку він коштує від 250 грн, але можна торгуватись. Якщо м’ясо вже замариноване – доведеться заплатити трохи більше – в середньому 280 грн за 1 кг. Торік ціни на цей продукт були значно нижчі й купити 1 кг м’яса можна було в середньому за 160 грн за 1 кг. Вирізка в середньому в області коштує 250-260 грн за 1 кг. Корейка обійдеться від 200 до 215 грн – залежно від того, вона на кістці чи ні. Влітку 2022 року ці два види м’яса можна було придбати за 200 та 160 грн відповідно. Можна купити вже замариноване м’ясо, але воно обійдеться десь на 20-30 грн дорожче.
Найменше, порівняно з аналогічним періодом минулого року, змінились ціни на яловичину. Ошийок став дорожче на 2%, лопатка – на 6%, проте вона все одно залишається одним із найдорожчих видів м’яса.
Куряче філе коштує в середньому 170 грн за 1 кг, а торік було 120 грн. Стегна – одна з найжирніших частин курятини, продають по 110 грн за 1 кг, а у 2022 році вони коштували 80 грн. Курячі ніжки – від 90 до 110 грн за 1 кг, ще рік тому вони коштували в середньому 70 грн. Але багато супермаркетів регулярно пропонують знижки на ці продукти, тож можна зекономити. Тобто, якщо порівнювати всі ці різні види м’яса, то курятина виходить найдешевша.
«АКСЕСУАРИ» ДО ПІКНІКУ
Для смаження шашлику знадобиться приладдя. Якщо його немає, то за набір шампурів у магазинах доведеться викласти в середньому 500-800 грн. Поштучно їх можна придбати за ціною в середньому 30-100 грн. Решітка для гриля коштує аналогічно. Найдешевшу можна придбати за ціною від 200 грн. Найдорожча – 900 грн. Розбірний мангал обійдеться від 500 до 2,5 тис. грн – тут усе залежить не тільки від якості матеріалу, з якого він виготовлений та його довговічності, а й від кількості шампурів, які зможуть на ньому розміститись. Чим їх більше – тим дорожче коштуватиме прилад.
Розвести багаття можна безкоштовно – якщо у тих, хто зібрався на пікнік, є власні дрова, а якщо їх немає – то за в’язку доведеться викласти в середньому 100 грн. Смак шашлику частково залежить і від того, на яких саме дровах він готується, тож фахівці рекомендують брати гілки з фруктових дерев. За вугілля потрібно віддати мінімум 60 грн. До списку обов’язкових покупок також потрібно додати серветки, одноразовий посуд, питну воду, овочі, фрукти, картоплю, напої для дітей та дорослих. Вартість їх прорахувати неможливо, оскільки все залежить від смаку того, хто збирається на пікнік.
У підсумку, можна зазначити: щоб поласувати шашликів на природі, потрібно викласти в середньому тисячу гривень – залежно від кількості людей, м’яса та наявності шампурів, грилю та дров. Пам’ятайте, що після відпочинку слід прибрати за собою сміття та повністю потушити багаття, бо в літню спеку навіть попіл може бути небезпечним і спричинити пожежу.
ТАМАРА БЄЛКІНА
фото із відкритих джерел