Складне інфекційне захворювання не полишає Дніпропетровщину

Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє, що  активність кліщів в природі  ще залишається на високому рівні.  За 6 місяців 2018 року серед населення Дніпропетровщини зареєстровано 69 випадків хвороби Лайма проти 56 за аналогічний період 2017 року, спостерігається зростання на 13 випадків. А вже в липні поточного року  зареєстровано 70 нових випадків захворювань. Така ж ситуація склалася і в липні 2017 року.

Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма, іксодовий кліщовий бореліоз) – це інфекційна хвороба з гострим або хронічним перебігом, при якій можливі ураження шкіри, нервової, серцево-судинної систем і опорно-рухового апарату. Людина заражається при присмоктуванні кліща, збудник передається з його слиною. Інкубаційний період коливається від 3 до 45 днів (в середньому 12-14 днів).

У більшості захворілих в місці укусу кліща розвивається характерне ураження шкіри – почервоніння у вигляді кільця. Але, при цьому, вражається не лише шкіра. Спостерігаються больові відчуття в м’язах, суглобах, підвищення температури, ознаки інтоксикації.

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 1-2 дні: в місці наявності укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування, тим більша вірогідність зараження.

Спеціалісти зазначають, що у відділенні особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою : м. Дніпро, вул. Щербаня,6, здійснюється прийом кліщів, знятих з людей, для проведення лабораторних досліджень на наявність збудників

При отриманні позитивного результату лабораторного дослідження кліща на зараженість бореліями, людині, яку укусив кліщ, необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста в лікувально-профілактичний заклад для призначення екстреної профілактики.