Сьогодні відзначається Міжнародний день лівші

13 серпня весь світ відзначає Міжнародний день ліворуких. Вперше цей день відзначили 13 серпня 1992 року у Великобританії.

Згідно з даними статистики, лівші складають від трьох до десяти відсотків людства. У молодому віці їх більше, в зрілому і літньому менше: серед 20-річних – 13%, серед 80-річних – менше одного відсотка.

На сьогоднішній день медики і психологи озвучили кілька причин виникнення ліворукості, проте точна відповідь досі не знайдена. Активно йдуть дослідження генетичної природи ліворукості. Така природа підтверджується статистично: у праворуких  батьків народжується 9% лівш. Якщо один з батьків лівша, ймовірність підвищується до 19%, якщо обоє – ймовірність 26%.

Деякі учені заявляють про перевагу шульг над праворукими. Багато досліджень показали, що випускники вищих навчальних закладів, у яких більше розвинена ліва рука, заробляють на 13-21% більше, ніж їхні ровесники-правші. Проте, відзначають вчені, ця тенденція виявляється тільки щодо чоловіків – ліворукі і праворукі жінки демонструють однакові результати.

Також вчені стверджують, що в грі на музичних інструментах і спорті – боксі, тенісі, фехтуванні  – ліворукі люди досягають успіху краще за праворуких. Лівші більш ефективно використовують обидві півкулі, саме тому вони стають швидшими. Це дає їм величезну перевагу.

Знамениті лівші – Цезар і Наполеон, Олександр Македонський і Карл Великий, Черчилль і Жанна д’Арк, Бісмарк і Фідель Кастро.

Серед американських президентів – Джеральд Форд, Білл Клінтон, Джордж Буш-старший і Барак Обама.

Лівшами були Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Огюст Роден, Пабло Пікассо, Пітер Пауль Рубенс, Альбрехт Дюрер, Ганс Крістіан Андерсен, Ніколо Паганіні, Вольфганг Амадей Моцарт, Франц Кафка, Фрідріх Ніцше, Сергій Рахманінов, Аристотель, Чарлі Чаплін, Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон.

Джерело bigmir.net

Залишити відповідь