Сьогодні Всесвітній день рок-н-ролу

Всесвітній день рок-н-ролу відзначається щорічно 13 квітня. Історична подія, яка послужила основою для свята, відбулася днем раніше: 12 квітня 1954 Білл Хейлі (Bill Haley) записав сингл “Rock Around The Clock”, що став знаковим у новому музичному напрямку, який швидко подолав кордони США і поширився по країнах і континентах, кинувши виклик суспільству і традиціям.

Першою зіркою рок-н-ролу серед білих виконавців став співак гітарист Білл Хейлі. Його коктейль з ритм-енд-блюзу, кантрі та вуличного сленгу мав приголомшливий успіх.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Серед засновників напряму був і легендарний Елвіс Преслі, який став кумиром підлітків і молоді. Його стиль одягу, манери та рухи ставали прикладом для наслідування.

На початку 1960-х з’явився новий стиль в рок-н-ролі – поп-рок. Четвірка Ліверпуля своїми композиціям запустила в світ епідемію “бітломанії”.

У 1964 році з’явилися “Rolling Stones”, що відрізнялися швидким, потужним і технічним звуком. У 1970-ті роки народився психоделічний рок, яскравими представниками якого з’явилися групи “Pink Floyd”, “Deep Purple”, “Led Zeppelin”, “Black Sabbath”. Це десятиліття вважають золотою епохою в розвитку рок-культури.

Кінець сімдесятих ознаменувався появою панк-року. Спрощена музична схема вивела на перший план вокал і тексти. У них часто зустрічалася критика уряду, політики, багатих верств суспільства. На хвилі панку злетіли групи “Sex Pistols”, “The Clash”, Іггі Поп. У 1980-х роках з’явився жіночий рок, а в практичні 1990-і найяскравішим рок-н-рольщик був Курт Кобейн і його група “Нірвана”.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь