Суд Амстердама прийме рішення щодо скіфського золота до середини 2016 року

Рішення окружного суду Амстердама у справі про повернення артефактів з кримських музеїв в Україну очікується не раніше другого кварталу 2016 року. Як пише “Єропейська правда” із посиланням на сайт Крым.Реалии, про це заявила директор департаменту представництва інтересів держави в міжнародних та іноземних судах Мін’юсту Ольга Костишина.
За її словами, затягування справи сталося тому, що представники кримських музеїв скористалися правом на додатковий час, який дає законодавство Нідерландів, щоб надати свої контраргументи.
“Спочатку цим правом скористалися ми, а потім – представники кримських музеїв. Граничний термін для них – 23 вересня. Після цього буде призначена дата усного слухання”, – сказала Костишина. Вона додала, що розгляду по суті справи про “скіфське золото” не варто чекати раніше листопада-грудня.
Нагадаємо, в лютому 2014 колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці “Крим: золото і таємниці Чорного моря”, яка проходила в Музеї Пірсона. Виставка складається з колекцій п’яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.
Українська сторона вважає, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягає на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

Фото – ria.ru

Залишити відповідь