Сирі овочі не завжди корисні: дослідження виявило несподівані ризики

Вживання сирих овочів може не тільки не приносити користі, а й шкодити здоров’ю кишечника. Нове дослідження, проведене вченими Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, виявило, що деякі види сирих овочів можуть знищувати корисні бактерії, необхідні для нормального травлення та роботи імунної системи.

У ході експериментів вчені досліджували вплив різних типів харчування на мікробіом лабораторних мишей, а також вивчали зміни в людському організмі. Виявилося, що приготовлені овочі сприяють зміцненню здоров’я кишечника, тоді як сирі можуть пригнічувати важливі кишкові бактерії.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Цікаво, що різниця у впливі на мікрофлору спостерігалася тільки у рослинній їжі. Наприклад, сирий батат завдавав більше шкоди кишковим бактеріям, ніж після приготування. Подібні результати отримали для картоплі, кукурудзи, гороху, моркви та буряка. Водночас між вживанням сирого та приготованого м’яса суттєвих відмінностей не зафіксували.

Науковці дійшли висновку, що термічна обробка овочів та фруктів сприяє збереженню корисного мікробіому, а надмірне споживання сирих продуктів може мати протилежний ефект. Це відкриття допоможе краще зрозуміти еволюцію харчових звичок людства та правильний баланс у раціоні сучасної людини.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!