Три правила харчування під час грипу
Восени і взимку ми часто хворіємо застудами і грипом, саме тоді варто правильно харчуватися. Пропонуємо вам декілька правил.
Правило №1: пити вітаміни
При застуді дуже важливо приділяти особливу увагу тому, що ви їсте. Їжа в період хвороби повинна стимулювати імунну систему і підвищувати захисні сили організму. У зв’язку з цим збільшується і потреба в натуральних вітамінах, які, перш за все, містяться в сезонних овочах і фруктах. Найкраще вітаміни зберігаються в плодах з твердою шкіркою. Найкорисніші зимові фрукти – апельсини, мандарини та лимони. Вони багаті вітамінами С, А, Е, В3, В6, Р. Найбільше вітаміну С в апельсинах. У складі лимонів речовин, що стимулюють імунітет, дещо менше, проте найбільш цінним з них є кумарин лимонного соку, який використовують при лікуванні ангіни.
Правило №2: вживати протимікробні продукти
Хочу нагадати і про природні протимікробних засобах. Це, перш за все, часник. Навіть в дуже невеликих дозах він може принести користь. У часнику міститься речовина аллоцін, що володіє антимікробними властивостями. Тому при простудних захворюваннях часник рекомендується включати в харчовий раціон.
Правило №3: відмовитися від смаженого, соленого і гострого
На час хвороби слід відмовитися від смаженої, солоної і гострої їжі, так як вона здатна дратувати і без того вже запалену слизову верхніх дихальних шляхів і посилювати її набряк. І, щоб надмірно не перевантажувати шлунково-кишковий тракт білкової і жирною їжею, зупиніть свою увагу на тушкованих овочах, пісних бульйонах, відвареної та тушкованою рибі, індички або курки, а також різноманітних кашах і киселях. Приймати ж їжу потрібно невеликими порціями, тобто дрібно.
Джерело “Країна здоров’я”